Популярността на крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен продължава да спада според социологическите проучвания, публикувани преди решителния втори тур на парламентарните избори във Франция, който ще се произведе в неделя, предаде ДПА.

Според прогнозата на института „Ипсос“ Националният сбор и съюзниците му ще получат между 175 и 205 места в парламента – далеч от необходимите 289 за абсолютно мнозинство, но все пак остават начело.

Според „Харис Интерактив“ крайната десница ще получи между 185 и 215 места.

Блокираната република: Какви са сценариите за Франция


Проучването на „Ипсос“ поставя левия „Нов народен фронт“ на второ място с между 145 и 175 места.

И крайната десница и левицата изпреварват центристките съюзници на президента Макрон. Те са на трето място в проучванията, като „Ипсос“ прогнозира, че те ще получат между 118 и 148 места.

Според „Харис Интерактив“ лявата коалиция ще получи между 168 и 198 места, докато макронистите между 115 и 145 места.

В неделя Франция гласува на втори тур на парламентарния вот в много избирателни райони, за да определи състава на бъдещото Национално събрание. Едва 76 от 577 места бяха разпределени на първи тур преди седмица.

Експерт: Младите избиратели са ключови за втория тур на изборите във Франция

Центристките сили на Макрон и лявото обединение оттеглиха стотици свои кандидати в рамките на тактически ход, целящ да гарантира поражението на кандидатите на Националния сбор.

Голямите успехи на Льо Пен на първия тур изумиха мнозина във Франция и Европа. Проучванията показват, че гласуването на втори тур може да доведе до безизходица в парламента без ясно мнозинство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня


 
Виктор Турмаков/БТА