Украйна заяви, че руските сили целенасочено се прицелват към паметници на културата. Случващото се е в унисон с твърдението на Кремъл, че Украйна е част от Русия, предаде Voice of America (VOA)

Докато руската инвазия продължава, украинците се борят не само да запазят територията си, но също така и историята си. Киев смята, че Москва умишлено напада техните културни паметници като част от опитите си да заличат историята на страната, както и нейната идентичност като отделна нация.

Този монумент на украинския политик и историк Михаил Грушевски в централната част на Киев оцеля след масивен руски обстрел, при който загинаха шестима души през 2022 г.

Украйна потвърди за отстъпление от Часов Яр

Въпреки че техните животи бяха изгубени, архитектът Слава Балбек е решен да съхрани неща, които напомнят на украинците за това, за което се борят те.


Ударът е на 80 метра от паметника и вълната от експлозията напълно унищожи външната преграда, която беше от страната на експлозията“, коментира той.
Архитектът стартира дългосрочна инициатива, с която да защити исторически паметници и паметници на културата от руските обстрели, като сложи защитни щитове около тях.

„Естетиката, която ни заобикаля, военната естетика, също е много важна. Те влияят върху съзнанието на хората, които минават покрай тях“, посочва още Балбек.

Владимир Путин твърди, че Украйна е руска територия и отрича съществуването на отделен украински народ.

Културният изследовател Марина Соботьок смята, че силите на Москва умишлено атакуват украински паметници като част от опитите за унищожение на националната идентичност.

„Те започнаха да разпространяват наративите си за света, че Украйна е по-малък брат, че Украйна няма собствена култура и история, и че всичко е тяхно“, заявява тя.

Русия отрича, че атакува паметници на културата, като заявяват, че силите ѝ ударите са насочени единствено към „места от стратегическо значение“.

Шолц гарантира, че Германия няма да стане част от войната в Украйна

Соботьок обяснява как тя вижда тактиката на Русия – да унищожи идентичността на Украйна и след това да накара Украйна да изчезне като нация.

По данни на ЮНЕСКО, щетите от руските атаки върху украински културни и исторически обекти вече са достигнали 3,5 млрд. долара от началото на пълномащабната инвазия.

Министерството на културата на Украйна заявява, че 3000 културни обекта са или повредени, или унищожени от руските удари.

Киев настоява международните организации да увеличат мониторинга и да държат Русия отговорна за нарушаването на части от Хагската конвенция от 1954 г. за защитаването на паметниците на културата по време на въоръжени конфликта.

Докато атаките на руските сили продължава, Слава Балбек се надява да продължи работата си по опазването на монументите на Украйна.

Неговият страх е, че ако някоя международна общност не подпомогна в опазването на тези обекти, украинската история – както и част от териториите, могат да бъдат безвъзвратно загубени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)