Парламентът не избра кандидата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков за премиер на България.

Гласуваха общо 239 депутати. "За" бяха 98, "против" 138, а двама депутати се въздържаха. Кандидатурата на Желзков беше подкрепена само от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и част от групата на ДПС. 14 от депутатите на движението гласуваха против, а ИТН и "Величие" също натиснаха червеното копче.

Лични нападки и спорове между депутатите при дебатите за правителство на ГЕРБ-СДС

Гласуване Росен Желязков премиер


Така се слага край на процедурата по първия мандат и предстои връчването на мандат на следващата по численост парламентарна група. В сегашното Народно събрание това е ДПС.

Ето и гласуването по групи:

ГЕРБ-СДС 68 "за"
ДПС 30 "за", 14 "против", 1 "въздържал се"
ПП-ДБ - 38 "против", 1 "въздържал се"
БСП 17 "против"
ИТН 16 "против"
Величие 13 "против"
Независими 2 "против"

Радев връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, Росен Желязков е кандидатът за премиер 



Председателят на Народното събрание Рая Назарян даде старт на заседанието. След това депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова представи кандидатурата на кандидата за министър-председател Росен Желязков. „Ако подкрепите Росен Желязков, то той ще бъде достоен премиер на България“, каза Петкова.

Кандидатът за премиер Росен Желязков представи персоналния състав на проектокабинета на ГЕРБ–СДС.

Ето кои са имената в проектокабинета на ГЕРБ

БГНЕС


След това думата взе депутатът от ПП–ДБ Николай Денков. „За последните 3 години само ни от ПП–ДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по-високи доходи на хората. В резултат за първи път в историята на България Световната банка ни постави в най-горната група на страните с високи доходи. И двете ни правителства бяха подкрепени в Народното събрание след трудни преговори. За техните приоритетни задачи, определени в управленска и законодателна програма. Получихме политическа подкрепа тук, а след това същите ни свалиха “, каза Денков от парламентарна трибуна.

БТА

Той определи предложения състав като кабинет "забравете за бъдещето"

След като започнаха дебатите „за“ или „против“ проектокабинета „Желязков“, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе от залата на Народното събрание по време на изказване на Николай Денков. Малко след него залата напусна и председателят на ДПС Делян Пеевски, след което се върна.

След като народните представители превърнаха дебатите в спорове и лични нападки, Бойко Борисов се върна в залата.
Той се обърна към ПП-ДБ. "В трудни ситуации ние се подкрепихме. Било е взаимно, ако е имало ползи, те са общи, ако е имало негативи, те са общи", заяви той. И се обърна към Петков да не прикрепят ГЕРБ към ДПС. "Ние досега имахме нужда от осъзната подкрепа от десетина депутати да си поемем цялата отговорност. Искам да питам на кого дадоха българските избиратели това право - такава избирателната система и в момента имаме такова зацикляне", коментира Борисов и пак излезе от залата.

БГНЕС


Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също излезе на трибуната. "Ако Борисов беше казал: "Наистина се покайвам и искам прошка, че съдебната реформа никога не влезе реално в сила. Ако беше казал, че службите на България не работят за българския народ, ако беше казал покайвам се, че не си спазихме уговорката, че два пъти свалих две правителства, дори само с тези две правителства влязохме в категорията на най-богатите страни", посочи Петков.

БТА


Какво предстои, след като проектокабинетът „Желязков“ не получи парламентарна подкрепа

След като първият мандат се оказа неуспешен, според Конституцията, президентът Радев трябва да връчи мандата на втората политическа сила - ДПС. Припомняме, че ДПС събра 15.89% от гласовете на избирателите. Ако и вторият мандат е неуспешен, държавният глава следва да връчи третия мандат на политическа формация по негов избор. Ако и тогава не успее да се сформира правителство, страната върви към седмите предсрочни парламентарни избори за последните три години.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня