/ БГНЕС
Появиха се данни за предполагаем "мирен план” на Владимир Путин за прекратяване на войната в Украйна, съобщи The Sun. Руският президент е готов да сподели суверенитета над Крим с Украйна, за да сложи край на войната.

Според руски и украински източници, Путин е изпратил вътрешния си министър Владимир Колоколцев в САЩ с новите предложения.

Въпреки че е санкциониран, Колоколцев е бил допуснат в САЩ привидно за участие в среща на полицейските началници в ООН.

Това е било уловка, която му е позволила да пътува до Вашингтон с ВИП самолет от президентския флот на Путин, за да предаде на американското правителство истинските искания на руския лидер за мирно споразумение.

Водещият украински телевизионен журналист Дмитрий Гордън заяви, че е получил подробности за мирния план от „разузнавателни източници".

Пакетът вероятно ще бъде неприемлив за Украйна, която ще трябва да отстъпи огромни части от завладяната територия и ще ѝ бъде забранено да се присъедини към НАТО.
"Основната цел на пристигането на Колоколцев беше да предаде мирния план на Русия на американските власти", каза Гордън.

Сред руските искания са пълното изтегляне на украинските войски от Донецка и Луганска област, които в момента са частично анексирани от Русия.

Москва ще предаде на Украйна Запорожската атомна електроцентрала и близкия град Енергодар.

Планът ще разгледа и евентуалното прехвърляне на Херсонска и Запорожка област под контрола на Украйна.

За Крим се предвижда да стане "специално демилитаризирана административна територия с двойно подчинение на Украйна и Руската федерация".

"Украйна трябва да поеме върху себе си правно обвързващи международни гаранции, за да не блокира доставките на вода за Крим", заяви Гордън.

Киев също така ще контролира "демилитаризирана зона", широка 62 мили, по поречието на река Днепър.

Максималният размер на украинската армия ще бъде определен със закон, а на страната ще бъде забранено да се присъедини към НАТО, но Путин няма да блокира присъединяването на Украйна към ЕС.

Западът ще отмени санкциите върху руския петрол и газ, както и върху банковия сектор.

Няма официален коментар от страна на САЩ, Русия или Украйна относно предполагаемите задгранични контакти във връзка с посещението на Колоколцев.

Любопитното е, че самолетът на Колоколцев е видян заедно със самолета на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп при пристигането му във Вашингтон.

Тръмп заяви, че може бързо да спре изтощителната война, ако бъде преизбран, и намекна, че това би включвало Украйна да отстъпи територия в замяна на гаранции за сигурност, които не са свързани с членство в НАТО. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС