Гласовете на младите хора може да се окажат решаващи на втория тур на парламентарните избори във Франция, заяви днес германският политик и експерт по съседната страна Франциска Брантнер, цитирана от ДПА.

Много от тях са разочаровани от президента Еманюел Макрон, каза Брантнер, която е депутат в долната камара на германския парламент, Бундестага, а също и заместник-член на Френско-германската парламентарна асамблея, в интервю за общественото радио Дойчландфунк.

Според нея всичко зависи от това дали младите хора, които гласуваха в полза на левия алианс на първия тур в неделя, сега са готови да подкрепят кандидат от ли стата на Макрон. 

"Дали мобилизацията ще проработи тук, мисля, че е един от големите въпроси за следващата неделя", отбеляза тя.


След първия тур на предсрочните парламентарни избори крайнодясният националистически "Национален сбор" на Марин Льо Пен и неговите съюзници водят с между 33% и 34,2% от гласовете. 

Центристкият блок на президента Макрон е на трето място с между 20,7% и 22% след левия алианс "Нов народен фронт" (ННП) с 28,1-29,1%. 
Колко места ще получат блоковете в Националното събрание обаче ще се реши едва на втория тур на изборите следващата неделя.

Както левият алианс, така и блокът на Макрон заявиха, че ще се оттеглят от избирателните райони, в които са се класирали на трето място, в полза на кандидати, които могат да победят "Националния сбор".

В неделя вечерта френският прумеур Габриел Атал отправи остро предупреждение: "Крайната десница е пред портите на властта... Нашата цел е ясна: да предотвратим избирането на "Национален сбор" на втория тур."

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА