Всяко лято влизаме в досадната битка с комари и кърлежи и никога не е изключено да претърпим някое „поражение“. Става ли по-дълъг и опасен „сезонът на гадинките“ заради жегите? Какви опасни инфекции пренасят кърлежи и комари? Как да се опазим от ухапвания и – ако не успеем – как да действаме, ако сме далеч от лекар? Отговорите дава ст. лейт. д-р Диляра Маринова, която от 2019 г. е част от опитния екип на Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА.

„И да, и не“ – така д-р Диляра Маринова отговаря на „дежурния въпрос“ има ли бум на ухапани от кърлежи тази година. „Както и през миналата, кърлежово-преносимите инфекции започнаха своя сезон една идея по-рано, но в никакъв случай не сме изненадани. Популярните за нашия край си остават Лаймска болест и по-рядко – Марсилска треска, Ку-треска, кърлежови енцефалити, Кримска-конго хеморагична треска“, отбелязва специалистът по инфекциозни болести от ВМА.

Какво да предприемем, ако кърлеж се впие в кожата ни? Д-р Маринова препоръчва:

Действаме на мига – вадим веднага, щом го видим. Най-добре е – макар и не задължително, да се обърнем към лекар да го отстрани;

Вадим с пинсета – с нея трябва да се захване главата на кърлежа, без да се смачка тялото му. Стремим се да захванем здраво с нея, максимално близо до кожата. Опитната ръка с добър инструмент може да го извърши бързо и безболезнено. Не се прилагат анестетици. Дори и хоботчето да остане в раната, трябва да се отстрани, но не е притеснително, ако това не стане веднага.


Кърлежът изваждаме с дърпане право нагоре – без да се върти, суче, мачка, маже, души, полива и т.н.;

Почистваме мястото – стандартна дезинфекция (със спирт, например) след като извадим кърлежа е достатъчна;

Колкото по-трудно излезе, толкова по-добре – това означава, че кърлежът още не се е нахранил и шансът да е предал болест е минимален. Обратно, ако го извадим прекалено лесно, е добре да следим за симптоми;

Самонаблюдението е важно – след като сме извадили кърлежа, трябва да се наблюдаваме за специфичен обрив и поява на системни симптоми – като температура, главоболие, кашлица, неврологични оплаквания.

Инфекционистът от ВМА уточнява, че периодът, в който биха могли да се появяват оплакванията при Лаймска болест е дълъг – от 3 до 30 дни. „Най-характерният признак – кожен обрив зад колянната ямка, зад ушите, окосмената част на главата или около нея, около пъпа – се появява най-често до седмица-две“, обяснява младата лекарка.

Често се „крият“ в косата

Разбира се, макар и предизвикателна, превенцията си остава най-добрата „застраховка“ срещу неприятна инфекция. Затова и д-р Маринова припомня какви мерки е добре да вземаме през лятото:
„Не“ на сандалите при разходка – препоръчват се затворени обувки, дълги чорапи и непроницаемо облекло от светла материя. Крачолите на панталоните трябва да са пъхнати в чорапите. За още по-голяма сигурност, могат да бъдат импрегнирани с подходящи репеленти или инсектициди (0.5% перметрин, например);

Преглед у дома – хубаво е след всяко посещение в ендемичен район да оглеждаме внимателно тялото си за впити кърлежи, които своевременно да се отстраняват;
Фокус върху косата – кърлежите обичат да са на топло, тъмно и влажно, т.е. могат да се впият навсякъде, където има окосмяване по тялото (особено, ако мястото е по-влажно и по-топло). За съжаление, това са местата, които са трудно забележими. Задължително е, например, след разходка да оглеждаме добре малките деца – най-вече косата, особено, ако е дълга. Там много често има ухапвания от кърлежи, които са трудно забележими.

Лаймската болест е упорита

Колкото и коварна да е Лаймската болест обаче, не бива да се паникьосваме, а да потърсим компетентна помощ. В Катедрата по инфекциозни болести на ВМА имат голям опит в лечението на различните ѝ форми. Специалистите обаче подчертават, че понякога да нужни два до три курса на лечение – първо в болнични условия, а след това – с медикаменти през устата у дома. „В зависимост от оплакванията, стадия и индивидуалните нужди на пациента, понякога прилагаме двойни антибиотични комбинации с много добър ефект“, пояснява д-р Маринова. „Болничното лечение има своите предимства: адекватна и цялостна диагностика, включително и на ко-инфекции, проследяване състоянието на пациентите отблизо, наблюдение по време на терапията, както и венозно приложение на медикаменти“, допълва инфекционистът от ВМА.

Жегата привлича опасни комари

Кърлежите обаче не са единствените „гадинки“, които могат да ни разболеят през лятото. Рекордните жеги в последните години привличат по нашите географски ширини комари, които носят опасни инфекции. Неслучайно това лято в Европа се „шуми“ за случаи Денга, например. Трябва ли да се боим и как да се предпазим? „От 2022 г. насам отчетливо се е увеличил ареала на някои от видовете Аедес комари, които причиняват болести като треска Чикунгуня, Западно-нилска треска, Денга, Зика вирус и др. Те вече се срещат и в държави като Албания, България (по-рядко Румъния), чак до Чехия и Германия, в по-голяма степен Гърция и Турция, цяла Южна Европа“, признава д-р Маринова. Но успокоява, че преносителите на малария, за щастие, все още не са навлезли толкова на север.

Следете за треска и обриви

„Споменатите „трески“ са вирусни инфекции и като такива могат да протекат много различно при отделните хора“, не пропуска да отбележи лекарката от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА. Но дава ценни препоръки за какво да сме нащрек и как да се предпазим от инфекция, а именно:

Да следим какви комари има около нас – хубаво е да знаем как изглеждат видът Аедес (от които са т.нар. тигрови комари) и Кулекс (който също пренася Западно-Нилска треска), които са разпространени в споменатите региони и пренасят някои от по-опасните инфекции;

Ако сме на почивка и знаем, че е имало ухапване от комар, да следим за симптоми като висока температура, треска, обриви, силно главоболие. В такъв случай е редно да посетим лекар и да споменем за ухапването;

За тези вирусни инфекции към момента няма широкодостъпни ефективни ваксини и затова единствената най-сигурна профилактика е избягването на ухапвания. Това става с репеленти, подходящо облекло и поведение. Комарите са активни по изгрев и залез слънце и около места, където има водна повърхност.

Кръвна група 0 са най-„вкусни“

Мит ли е, че комарите „обичат“ едни хора повече от други? И какво всъщност ги привлича? „Комарите обичат влага и горещини, така че всяко място, обединяващо тези два фактора е рисково. Само женските комари „хапят“ и биват привлечени от определени миризми и въглероден диоксид. Т.е. хора с по-висока метаболитна активност, „произвеждащи“ повече въглероден диоксид (в това число и бременни жени и хора, консумирали алкохол) теоретично са по-привлекателни“, разкрива д-р Маринова. И допълва, че оценките относно „предпочитанията“ им за кръвна група са доста разнопосочни сред учените. „Най-популярното е, че хора с кръвна група 0 са „по-вкусни“ за комарите“, споделя инфекционистът. „При всички положения, съветът ми е да се използват репеленти (за дрехи, за кожа; различни устройства, отблъскващи комарите; комарници и др.) – не само, когато сме на почивка, но и у дома“, препоръчва д-р Диляра Маринова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВМА