Американският президент Джо Байдън обяви, че ще остане в предизборната кампания, въпреки лошото си представяне на дебата срещу Доналд Тръмп. Пред свои привърженици в Северна Каролина той заяви, че ще продължи да се бори срещу това, което нарече "екзистенциална заплаха за Америка", съобщи NOVA

По време на първото му събитие след дебата, гласът му е звучал по-силен и по-динамичен, коментират световните медии. Въпреки това, редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова президентът да се оттегли от надпреварата. Изданието пише, че 81-годишният Байдън е бил "възхитителен президент", но на дебата той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи кампанията си. 

New York Times призова Байдън да се оттегли от президентската надпревара

„Ще бъде трудно през следващите няколко седмици. Определено ще бъде труден път. Но политиката е несигурна и никога не знаете какво ще се случи, особено в тази надпревара. Ако това се беше случило по-късно по време на кампанията, щеше да е по-трудно, защото е по-близо до изборите. Но това се случи рано, така че по-малко хора са го видели. До следващия дебат има месеци, което би могло да помогне на Байдън в това отношение”, заяви Аарон Кал, експерт по президентските дебати от Мичигански университет. 

„Най-голямата обществена услуга, която г-н Байдън може да извърши сега, е да обяви, че няма да продължи да се кандидатира за преизбиране. В сегашния си вид президентът участва в безразсъдна авантюра”, пише изданието. Според тях има демократични лидери, които са по-добре подготвени да представят ясни, убедителни и енергични алтернативи на Тръмп. „Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън", пише изданието. 
NOVA