Лайпциг – архитектурният шедьовър на Германия събира погледите на хиляди туристи през цялата година. През последните две седмици и футболните фенове, изпълнили улиците на града заради Евро 2024, имат възможността да се запознаят с богата му история, която се усеща на всяко кътче.

Градът е голям търговски и панаирен център.

Трябва да отбележим, че от векове той е свързан и с образованието. През Ренесанса става известен със своите университети и книжарски магазини, които привличат учени и интелектуалци от цяла Европа. Там се намира вторият най-стар университет в страната, създаден през 1409 година.

Лайпциг е дом на множество известни композитори.

като Йохан Себастиан Бах, Рихард Вагнер и Феликс Менделсон.

Църквата „Свети Томас“ е най-известна като мястото, където Бах работи като музикален директор от1723 г. до смъртта си през 1750 г., както и като място на останките му.

Една от най-известните забележителности в града със сигурност е и Паметникът на битката на народите.


Той е там, за да напомня за голямата битка на народите през есента на 1813 г. А така нареченото "Езеро на сълзите" се вижда точно пред паметника. Паметникът се издига на 91 м височина. Гледката към града е феноменална. От основата на цокъла до платформата за наблюдение на върха са изградени 500 стъпала.

Как да стигнем до Лайпциг – бързо и лесно?

Ако искате да посетите града трябва да сте спокойни относно транспорта, защото има всякакви възможности. Лайпцигското летище Лайпциг-Хале се намира на 18 км от града. За да стигнете до него имате няколко възможности – таксита, които ви очакват пред терминала, кола под наем или влакове, които се движат на 30 мин.

Има и друго летище в близост, Лайпциг-Алтенбург. То се намира на 42 км от Лайпциг. Там ще намерите отново таксита или автобуси, с които да се предвижите до града.