България е най-напредналата от всички разглеждани страни за въвеждане на еврото
Няма да има повишаване на данъците у нас. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Людмила Петкова пред депутатите.

“Основен приходоизточник за хазната са косвените данъци- ДДС и акцизи, а не преките, а планът за изпълнението им върви по план. Сивата икономика у нас е значителен процент, нашите усилия са насочени към този резерв за увеличаване на приходите и не планираме увеличаване на преки данъци”, каза още вицепремиерът и служебен министър.

“За да получим второто плащане по ПВУ в размер на 652 млн. евро трябва да приемем още четири закона, имаме шест месеца срок от ЕК да го направим”, обяви служебният министър на финансите Людмила Петкова пред депутатите.

Петкова е категорична и, че данъците няма да се повишават.

България е най-напредналата от всички шест разглеждани държави по пътя
си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнение на критериите за конвергенция, каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова пред народните представители. 


В момента парламентът изслушва Людмила Петкова относно изпълнението на приходната и разходната част на бюджета за 2024 г., в това число изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз, както и напредъкът по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

Спор в парламента заради доклада на ЕК, че България не е готова за приемане на еврото

По отношение на изпълнението на Маастрихтските критерии, според публикуваните вчера конвергентни доклади на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), България е единствената държава, която покрива всички критерии, освен този за ценовата стабилност, посочи финансовият министър.

Очакванията са до края на годината и критерият за инфлацията да бъде изпълнен, като по този начин ще се преодолее и последното предизвикателство пред членството на България в еврозоната, каза Людмила Петкова.

След изпълнението на този критерий, на критерия за ценова стабилност, страната ни ще поиска изготвянето на извънредни доклади от ЕК и ЕЦБ, на базата на които във възможно най-кратък срок да бъде взето решение от Съвета за членство на България в еврозоната, добави тя.

Петкова отбеляза, че в рамките на мандата служебното правителство е продължило интензивната работа по практическата подготовка на страната за членство в еврозоната, като част от постигнатия напредък е одобреният проект на закон за въвеждане на еврото от Министерския съвет на вчерашното му заседание. Тя посочи, че служебното правителство е продължило и изпълнението на актуализираната комуникационна стратегия за присъединяването към еврозоната.

Министърът на финансите представи пред депутатите основните параметри по консолидираната фискална програма към 31 май тази година и актуални данни за приходите от ДДС и акцизи към настоящия момент. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС/БТА