Двадесет надуваеми лодки задържаха митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверки на товарен автомобил и на микробус, съобщиха от агенция "Митници". 

От там уточняват, че на 9 юни е пристигнал влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът – турски гражданин, представил пред митническите служители документи за превозвания товар - лично имущество, от Турция за Германия. При проверка са открити 16 големи пакета, в които са били установени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра. 

Контрабандната стока е иззета. На шофьора е съставен акт. 

При друг случай, на 31 май по време на тридневно практическо обучение с участието на служители от различни правоприлагащи институции на Великобритания по съвместна програма за обмен, фокусирана върху засилването на граничната сигурност, са открити още четири лодки. 

На пункта пристига товарен микробус с турска регистрация, водачът - български гражданин, декларирал, че превозва 45 колета, описани в митническите документи като стоки, доставени по море и въздухоплавателни средства, от Турция за Франция. При проверка са открити 4 спасителни лодки тип капсула - надуваеми спасителни плотове за 16 човека с нето тегло 130 кг.


В представените митнически документи надуваемите спасителни плотове са били декларирани под друг тарифен код, при което възниква съмнение, че се прави опит да се избегнат въведените национални ограничения относно противодействието на организирани групи за нелегална миграция, които използват за престъпната си дейност гумени лодки с извънбордови двигатели. 

На шофьора е съставен акт по Закона за митниците за опит за митническа измама с цел да бъдат избегнати забрани и ограничения. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Митници"