/ БТА
Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, ръководител на управление "Емисионно", с Българската народна банка. Това съобщиха от БНБ, а по-късно информацията бе потвърдена и от самата комисия.

Гюров е излязъл в неплатен отпуск до предприемане на следващите действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, уточняват още от банката.

Андрей Гюров: Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно

Комисията за противодействие на корупцията съобщи, че е установила, че Андрей Гюров е бил в несъвместимост, когато става подуправител на Централната банка, защото по това време е бил в две дружества с нестопанска цел.

През декември, депутатът в 49-то Народно събрание Димо Дренчев обяви, че внася сигнал в КПК и до управителя на БНБ Димитър Радев срещу Гюров заради предполагаем конфликт на интереси.

"Той е бил едновременно и в Изпълнителния съвет на политическа партия "Продължаваме промяната", и подуправител на БНБ. Той дори участва и в предизборни събития на партията - нещо, което е недопустимо", заяви тогава пред журналисти в НС депутатът от "Възраждане" Димо Дренчев.

Към датата на избирането му за подуправител, което е станало на 26 юли 2023 г. Андрей Гюров е бил член на Управителния съвет на едно сдружение с нестопанска цел и член на Управителния съвет на друго сдружение, посочват от комисията в решението си.

До 23 ноември 2023 г. той е бил съдружник и е притежавал дялове на стойност 100 лева от вписания общ капитал в размер на 5000 лева на дружество с ограничена отговорност, като ги е прехвърлил с нотариално заверен договор на 8 ноември 2023 г.

Вижте мотивите на комисията тук:

 

 



Петков: Пеевски започна „отстрел“ на потенциални служебни премиери


Самият Гюров обяви категорично, че "решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая".

"Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти. Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност", пише в своята позиция Андрей Гюров.

От "Продължаваме Промяната - Демократична България" внасят още в петък в парламента правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия,  обяви във Фейсбук съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Органът към момента е и без председател след оставката на Сотир Цацаров, подадена още през 2022 година.

Според Кирил Петков "Делян Пеевски е започнал "отстрел" на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол.

"След шест неуспешни мандата, ГЕРБ и ДПС излъчват слабост с тези отчаяни ходове. Най-големият им проблем е, че винаги преиграват. Още утре вкарваме правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия", коментира още съпредседателят на ПП-ДБ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня