/ Istock
Суши и рулца от червена риба са две популярни ястия от японската кухня. Те обаче могат да доведат до затлъстяване и не са диетична храна, смята диетологът Марият Мухина. Според нея популярното ястие не е толкова здравословно, колкото японската версия.

„Рулцата са истинска метаболитна бомба и водят до бързо наддаване на тегло“, каза Мухина. Експертът обясни, че в класическия японски вариант рулцата са от червена риба, водорасли и ориз и са наистина полезни за организма, тъй като са източник на омега-3, желязо, йод и много други витамини и минерали.

Съвременните варианти на японското ястие са опасни за здравето. Те са пържени и такава храна съдържа не само огромно количество мазнини и калории, но и крайни продукти на гликирането, които значително ускоряват процесите на стареене.

"Малко риба, много ориз, който по принцип не се смята за диетичен продукт, и много сирене. Традиционно за рула се използва сирене "Филаделфия" - мазно и калорично. Комбинацията не е добра. Първо, трудно е за нашия стомашно-чревен тракт да преработи такава храна. Второ, води до натрупване на излишни килограми“, отбеляза Мухина.

„В наши дни рулцата, поднесени със сос, могат да се сравнят по калоричност с пица, торта и шоколад“, заключва диетологът.

Според гастроентеролога Людмила Сухорукова обаче рулцата са полезни, защото съдържат риба, богата на протеини и витамин D.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер