Година след като бе подложен на първото по рода си лечение на глиобластом, австралийският топлекар Ричард Сколиър няма и следа от заболяването.

Експерименталната терапия, приложена на прочутия патолог, е базирана на собствените му иновативни изследвания за меланом. Подвидът на рака на мозъка, от който страдал професорът, бил толкова агресивен, че повечето пациенти живеят по-малко от година след поставянето на диагнозата.

Както самият той казва, неговият рак се оказал най-лошия от най-лошите.

В средата на май обаче 57-годишният специалист обяви в социалната мрежа X, че последният му ядреномагнитен резонанс не е показал рецидивиране на тумора.

"Честно казано, бях по-нервен, отколкото при всеки предишен скенер", признава докторът. "Развълнуван и възхитен съм, няма как да съм по-щастлив", добавя професорът.


Ракът в 4-и стадий бил открит в мозъка на Ричард Сколиър през юни миналата година, когато припаднал по време на ваканция в Полша.

 
Професор Сколиър е един от най-уважаваните в Австралия медицински умове и наскоро бе удостоен със званието "Австралиец на годината" заедно със своята колежка и приятелка Джеорджина Лонг. Признанието е за техния съвместен труд върху меланома, смятан за много голям пробив в лечението на този тип рак. Австралиецът е автор на 700 научни статии и на книги по темата.

Проучванията на двамата лекари водят до драматично подобрение при пациенти в напреднала фаза на меланом в световен план.  

Именно тези проучвания използвала доктор Лонг заедно с екип от медици при лечението на проф. Сколиър с надеждата да бъде открита успешна терапия и за неговия рак.

Според настоящия протокол за този тип рак на мозъка, който не се е променял близо 2 десетилетия, туморът трябва да се премахне оперативно веднага, след което да се приложи курс на радио- и химиотерапия.

При меланома проф. Лонг, която също е прочут онколог, открила, че имунотерапията работи по-добре, когато се използва комбинация от лекарства и когато те се приемат преди каквато и да било операция за премахване на тумора.

И така преди година проф. Сколиър става първият пациент с рак на мозъка в света, подложен на предоперативна имунотерапия с комбинация от медикаменти.

Той също така е и първият, получил персонализирана ваксина с характеристиките на неговия собствен тумор, която засилва способностите на лекарствата да атакуват рака.

Повечето онколози били скептични, че лекарствата изобщо ще достигнат до мозъка му, а дори да го направят – че имунната му система ще реагира. Според тях имало опасност пациентът да умре по-бързо.

Но след няколко много трудни месеци в началото на годината, когато трябвало да се справя с епилептични припадъци, проблеми с черния дроб и пневмония, проф. Сколиър твърди, че се е почувствал значително по-добре.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
24 часа/BBC