Реакция на председателя на ДПС Делян Пеевски, след като Руската православна църква обяви, че прекъсва молитвеното си общение с петима йерарси от Българската православна църква. Светият Синод на Московския патриарх заяви невъзможност за съвместно богослужение с тях. Поводът според руската духовна институция е църковното служение на българските епископи с представители на „разколнически структури”. Става въпрос за Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион.

Московската патриаршия прекратява молитвеното си общение с петима български йерарси

„Категорично отхвърлям налагането на каквито и да са „санкции” срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква”, подчерта Пеевски. И допълва: „Решението на руския Свети Синод да обвини Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит за това, че са нанесли щети на взаимоотношенията между Руската и Българската православна църкви е несъстоятелно”, категоричен е той.

По думите му това е продължение на опитите на намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България, след като „руската посланичка заключи български православен храм”. „Силната политизация на православието в Русия и срастването на политическа и духовна власт в един авторитарен режим са провокация срещу демокрацията. Руската православна църква официално подкрепя военната агресия на Русия срещу православна Украйна”, е мнението на Пеевски.


Според председателя на ДПС намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква е „тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация”. „Вярата е свобода и ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност”, заключва Пеевски.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня