Посланиците на държавите от ЕС одобриха днес нови санкции срещу Русия, съобщи Белгийското председателство на Съвета на ЕС. Отбелязва се, че решението е свързано с руското нападение срещу Украйна.

Въвеждат се целенасочени мерки, които увеличават въздействието от приетите досега санкции. Предвиждат се възможности за преодоляване на непълнотите в досегашните мерки, пояснява председателството.

Новите санкции ще ограничат още повече достъпа на Русия до технологии и ще я лишат от приходи от продажба на енергоносители, написа по този повод в "Екс" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По нейните думи ще бъдат засегнати руските "флотилии фантоми" (плавателни съдове с неясен собственик за пренос на горива - бел. кор.) и "сенчестите руски банкови мрежи в чужбина".

Според "Евронюз" новите мерки засягат търговията с руски втечнен газ. Уточнява се, че за разлика от въведената пълна забрана за търговия с руски въглища и петрол, санкциите за втечнения газ предвиждат държавите от ЕС да продължат вноса от Русия, но само ако доставените количества не подлежат на реекспорт.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
кор. на БТА Николай Желязков