Оригиналната акварелна илюстрация към първото издание на "Хари Потър и философският камък" - книгата, която запозна света с младия очилат магьосник - беше продадена за 1,9 млн. долара на 26 юни.

Творбата се превърна в "най-ценния експонат за Хари Потър, продаван някога на търг", се казва в изявление на аукционната къща Sotheby's.

"Илюстрацията беше преследвана от четирима участници в търга по телефона и онлайн в продължение на почти десет минути, преди да бъде продадена с аплодисменти".

Очакваше се творбата на Томас Тейлър, който е бил само на 23 години през 1997 г., когато е нарисувал емблематичното изображение на момчето с белега на мълния и кръглите очила, да бъде продадена в "Сотбис" за между 400 000 и 600 000 долара.


Тейлър е работил в детска книжарница в Кеймбридж, Англия, когато издателят Бари Кънингам от "Блумсбъри" му предлага да нарисува образа за книгата на Джей Кей Роулинг, която трябва да излезе в Лондон на 26 юни 1997 г.

Според специалиста по книги в Sotheby's Калика Сандс той е един от първите хора, които прочитат книгата, като получава ранно копие на ръкописа, за да послужи за основа на творбата му.

"Така че той е знаел за света преди всички останали и наистина е зависело от него да измисли как да визуализира Хари Потър", казва Сандс пред АФП преди търга.

При излизането на книгата Роулинг и Тейлър са били неизвестни и малцина са очаквали, че тя ще се превърне в световен феномен. От първото издание са отпечатани само 500 екземпляра, а 300 от тях са изпратени на библиотеки, според "Сотбис".

Но скоро книгата се превръща в бестселър.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС