Удължава се и работното време
От 1 юли Общината поема функциите на единствен превозвач по линиите на градския транспорт в Русе, част от който до момента се обслужваше и от частни фирми.

Това съобщи заместник-кметът по „Социални дейности, здравеопазване и транспорт“ Димитър Недев. Той добави, че ще се разчита на 37 тролейбуса, 20 електрически и 24 дизелови автобуса и други помощни превозни средства. 

„Ние работим и по нови проекти. В момента очакваме финансиране за нови 10 електробуса. Това се надяваме да се случи до година - две максимум. Постоянно продължаваме да обновяваме базата на „Общински транспорт“, каза още Недев. 

Някои русенци коментираха трудностите, които срещат при ежедневното използване на обществения превоз, за да стигнат до работното място и дома си след това. 


„Как се пътува при 80 градуса в автобуса. Най-често автобусите са без климатици. Това нормално ли е в нашите жеги“, каза Росица Кубратова. „В автобусите няма климатик. Да помислят най-вече в тази насока и малко по-често да минават.

Да не са толкова нарядко. Особено събота и неделя е нещо ужасно“, коментира Кинка Енчева. „Има някои линии, които много се пълнят. Например, 15-а до квартал „Средна кула“ понякога много се пълни и е натоварена. Ако може по-често да минават“, добави Цветомила Върбанова. 

Изпълнителният директор на „Общински транспорт Русе“ ЕАД Александър Георгиев увери, че се търсят варианти за решаване на проблема с климатизацията на някои от превозните средства. На предстоящото заседание на Общинския съвет утре ще бъде обсъдено и гласувано и неговото предложение за осигуряване на допълнително финансиране на дружеството. 

Заместник-кметът Недев заяви, че ще се променят и разписанията на отделните автобусни и тролейбусни линии, за да са по-удобни за гражданите. „В момента сме променили разписанията, да има ритмичност при тези превози. Ритмичността е в рамките на пет до осем минути да минават автобуси, които да покритват 90% от разписанията“, каза още Недев. 

Директорът на общинската дирекция „Транспорт“ Кремена Минева съобщи, че от 1 юли предстои и удължаване на работното време на градския транспорт.  „С поемането обслужването на общинското дружество на абсолютно всички автобусни и тролейбусни линии от градската ни транспортна схема, те ще работят с режим от 05:00 часа сутринта до 24:00 часа през нощта, нещо което до този момент не го е имало“, каза Минева. 

Димитър Недев добави, че цената билет за еднократно пътуване в градския транспорт ще остане непроменена - 1,50 лв. Ще бъдат намалени цените на абонаментните карти. 

„Цена на карта за една линия става 60 лева, вместо досегашните 66 лева. Цена на карта за цяла градска мрежа става 72 лева, от досегашните 135. Тримесечната карта при цена досега от 295 лева става с цена 144 лева. Цената на картата за ученици за една линия за един месец е 15 лева, а за цялата градска мрежа става 18 лева.

Цената за пенсионерите, считано от 1 юли, ще бъде на стойност нула лева. Това сме го осигурили с допълнителни инвестиции от Община Русе“, каза още Недев. Александър Георгиев добави, че се работи и по нова система за таксуване. 

„Едната част ще бъде с директно плащане с дебитна и кредитна карта в самия тролейбус и втората част ще бъде с плащане през мобилно приложение. Целта ни е през мобилното приложение да си закупите както еднократен билет за пътуване, така и да можете да си закупите абонаментна карта.

Надяваме се до края на календарната година да пуснем поне тестова система, за да видим как ще работи“, каза още Георгиев. Той заяви, че продължават да се набират шофьори за градския транспорт. Търсят се и начини за финансиране на модернизиране на автобусното и тролейбусно депо.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Андрей Кючуков, БТА