Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, на 1 юли 2024 г. от 9.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

В сряда приключиха консултациите с парламентарно представените партии.

Преди да се завърти рулетката на мандатите: Приключиха консултациите при президента (ОБЗОР)

Първият кръг от консултации преди връчването на първия мандат с парламентарно представените партии приключиха в сряда. Повечето от политическите сили, които дойдоха на "Дондуков" 2, изявиха готовност да вземат мандат и да предложат кабинет. ГЕРБ-СДС и ДПС изрази готовност да се направи експертен кабинет, а впоследствие Борисов лансира идеята и за правителство на малцинството с първия мандат.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) вече заявиха, че няма да подкрепят първия мандат. "Величие" също заявиха, че няма да подкрепят експертен кабинет на ГЕРБ-СДС, след като на Николай Марков е било отказана лидерска среща с Бойко Борисов. Те се обявиха за програмно правителство.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня