Вярващите се нуждаят от водачество към духовен възход. Това заяви президентът Румен Радев след избора на нов български патриарх.

"Пожелавам здраве, дълголетие и благополучни дни", каза той. 

Вярващите се нуждаят от патриарх, който да бъде обединител. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев.

"Това е един човек, който говори изключително мъдро. Ще бъде добре да се вслушаме във думите му. Желая му да бъде наистина нашия духовен водач". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

На въпрос свързан с предизвикателствата кои са пред него и думите, които трябва да чуем тя отговори:


Новият български патриарх е митрополит Даниил

"За обединението на българския народ. Сигурна съм, че от неговите уста ще звучи по различен начин, далеч от фалша на политиците". 

Председателят на Народното събрания Рая Назаря заяви пред журналисти, че Българската църква винаги е правила достоен избор. 

"Пожелавам здраве, дълголетие и мъдрост да ръководи. Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единение", каза тя. 

Имаме избран нов патриарх - доскорошният видински митрополит Даниил. Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му, за доброто на България, българския народ и православните християни. Това написа във фейсбук профила си лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. 



Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня