/ БГНЕС, Георги Димитров
Приключиха консултациите, които президентът Румен Радев проведе с партиите от новото Народно събрание. В рамките на три дни той разговаря последователно с ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и "Величие".

"Очертаха се няколко варианта за съставяне на кабинет - от правителство на малцинството, през програмен кабинет от експерти с широка парламентарна подкрепа, през анти ГЕРБ и ДПС коалиция, БСП също имат амбиции да участват в съставянето на правителството", обобщи Радев разговорите си до момента по време на срещата с депутатите от най-малката партия в НС - "Величие".

Повечето от политическите сили, които дойдоха на "Дондуков" 2, изявиха готовност да вземат мандат и да предложат кабинет.

БСП към Радев: Потенциалът за отговорно и пробългарско експертно правителство не е изчерпан

ГЕРБ-СДС
 

г
БГНЕС


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред президента, че коалицията си носи отговорността и ще предложи правителство на малцинството. Самият той обаче няма да бъде кандидат за премиер. Борисов бе категоричен, че ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, министър на отбраната и външно министерство. "Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още той.

ДПС
 

ДПС консултации президент
Георги Димитров


Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че за движението е най-логично да бъде подкрепен мандатът на победителите в изборите – ГЕРБ-СДС.


ПП-ДБ пред Радев: Оставаме опозиция, Борисов дължи правителство на народа

Той отбеляза, че заявката на малките партии за съставяне на правителство също ще зависи от волята и мнозинството на големите партии в 50-ото НС. ДПС
призоваха политиците да загърбят политическото си и партийно его в името на решаването на важните проблеми пред обществото.

И обявиха, че ще разчитат и на ролята на президента Румен Радев като медиатор между политическите сили, за да се постигне компромис.

ПП-ДБ
 

консултации
БГНЕС


Доскорошните управляващи обявиха пред президента, че отговорността за съставяне на правителство е на Бойко Борисов и призоваха той да предложи кабинет. "Лесно е да се свали правителство, трудно е ново да се направи. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, това е 7-ият и нито един път не успя да направи правителство. Ние успяхме два пъти", заяви той. След това добави, че Борисов дължи правителство на българите, защото два пъти е свалил тяхното. "Ние нищо не дължим на Борисов", заяви Николай Денков.

Във втория ден на консултации стана ясно, че „Възраждане“ и БСП искат третия мандат за експертен кабинет.

"Възраждане"

Костадинов пред Радев: Готови сме да говорим с всички партии без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет

Костадин Костадинов очерта пред държавния глава възможността за анти ГЕРБ-ДПС коалиция.
 

Костадин Костадинов Румен Радев консултации Възраждане
БГНЕС


"Водили сме разговори със знакови лица от „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) , решението дали ще подкрепят анти ГЕРБ-ДПС коалиция е тяхно", каза пред журналисти лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след разговорите при президента за съставяне на правителство.

От ПП-ДБ обаче отрекоха това твърдение и подчертаха, че никой от коалицията не се е срещал с представители на "Възраждане".

БСП за България
 

БСП консултации
БГНЕС


От БСП, ръководени от изпълняващият временно функциите на председател Атанас Зафиров, заявиха, че ще спазят решенията на органите на партията да не подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС нито с първия, нито с втория мандат. Но изрази желание БСП като "най-мъдра партия" да бъде медиатор в процеса на сформиране на силно, пробългарско и устойчиво правителство.

Зафиров каза, че има два варианта пред левицата - или да е само страничен наблюдател като опозиция, или да се опита именно да има активна роля в сформирането на експертно правителство.

Какви са възможните сценарии за съставяне на редовно правителство (ВИДЕО)


ИТН
 

ИТН мандат Радев
Георги Димитров

"Има такъв народ", заявиха, че биха подкрепили премиер от друга партия, но в кабинет с техния мандат. Формацията няма да подкрепи кабинет с първия или втория мандат, но са готови да се отзоват на среща с партията, взела третия мандат, ако бъдат поканени.

"Не държим премиерът да е от "Има такъв народ". Той може да бъде близък до някоя политическа партия, но може да не е до ИТН. Ако се стигне до третия мандат, тогава всички партии ще трябва да си зададат въпроса: "Ако не направим сега нещо, какво следва?". Най-лесно е да отидем на избори. Няма проблем, включително и за нас няма проблем, знаете, че ние сме партията, която е качила гласовете си", коментира Тошко Йорданов.

"Величие"
 

Трети ден продължават консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 50-ото Народно събрание за съставяне на правителство.
БТА

За програмно правителство се обявиха от най-малката ПГ в парламента, с която президентът приключи консултациите. По думите на Николай Марков те са поискали среща с Бойко Борисов, но им е било отказано.

"И ние нямаме яснота какво ще прави това правителство и какви ангажименти поема. Не съдим Борисов за това решение, но не можем да подкрепим или да не подкрепим незнанието си", заяви Николай Марков.

"Най-близо до нас стои програмно правителство с ясни цели, задачи от лицата, които имат най-голямото доверие да го съставят. Като най-малки ние нямаме претенции да получим мандат, но ако се стигне до там да ни бъде връчен, ние ще подходим по същия начин и за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим програмно правителство", добави лидерът на "Величие".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня