Кметът на община Самоков Ангел Джоргов издаде заповед във връзка с разхищаването на питейна вода.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и поливане на зелени площи, земеделски земи, миене на улици, моторни превозни средства и тераси във всички населени места от община Самоков. Заповедта важи от 1 юли до 30 октомври.

В края на миналата седмица в селата Злокучене и Горни Окол имаше сериозни проблеми с водоснабдяването. В други от по-малките населени места в общината като Алино, Райово, Клисура и Продановци недостигът на вода се е превърнал в хроничен проблем, съобщиха от пресцентъра на Община Самоков. 

В с. Клисура проблемът с недостига на питейна вода е от години през летния сезон. Къщите в горната част на селото имат много слабо водоподаване, дори никакво. Този проблем идва и от поливането на градините, обясни кметът на селото Елена Симонова. Местни жители посочиха, че когато завали дъжд, оплакванията зачестяват. 


На фона на жегите: Села в Плевенско преминават на воден режим

Кметът на с. Злокучене Кристиян Здравков каза, че през изминалите дни е имало проблем с питейната вода в няколко къщи, които се намират в по–високата му част. Той каза, че към този момент положението е нормализирано. По думите му, всяка година през летния сезон имат недостиг с питейната вода. През последните два дни не е имало вода от 17:00 до около 21:00 часа. Водопроводът в селото е изцяло подменен. 

Преди дни БТА попита отдел „Комуникации“ към „Софийска вода“ – дружество, което поддържа язовир „Бели Искър“, дали има вероятност да се премине към воден режим. Оттам посочиха, че няма такава вероятност. Денонощният мониторинг на водоема включва и показател дали да се премине на режим на водата, или не. Към този момент няма никакви индикации за подобен проблем.

Язовир „Бели Искър“ поддържа град Самоков, самоковските села Мала Църква, Маджаре, Алино, Белчин, Рельово, Райово, Долни Окол, Горни Окол и около 20% от водоснабдяването на град София и прилежащите села.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иван Ласкин/БТА