Болестта уврежда ставите, което често е инвалидизиращо
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде зелена светлина на първата произведена в Европа ваксина срещу вируса на чикунгуня, предаван на хората от тигровия комар. В същото време ЕМА предупреди, че изменението на климата може да благоприятства разпространението на болестта, предаде АФП.

Заразяването с вируса на чикунгуня е съпътствано от симптоми като висока температура и увреждане на ставите, което често е инвалидизиращо.

Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за пускане на пазара на ваксината Ixchiq, произведена от европейската компания "Валнева Австрия" (Valneva Austria) - последната стъпка преди издаването на разрешение от Европейската комисия.

Увеличава се рискът в Европа от разпространение на вируси, пренасяни от комари

Ваксината под формата на еднократна доза стимулира производството на неутрализиращи антитела в организма 28 дни след прилагането й на хора над 18 години.

       
Защитата, осигурена от ваксината, продължава шест месеца след поставянето на дозата.
       
Заболяването, причинено от вируса, засяга предимно хора, живеещи в тропическите и субтропическите региони, отбелязват от Европейската агенция по лекарствата.

Комарите са най-опасните за човека насекоми

Чикунгуня не е ендемична в Европа, тъй като повечето пациенти са се заразили по време на пътуване извън европейския континент, посочва базираната в Амстердам агенция.
       
Разпространението на комарите, които пренасят вируса на чикунгуня, в резултат на климатичните промени, може да доведе до появата на случаи на чикунгуня в региони, които преди това са били пощадени, предупреждава Европейската агенция по лекарствата.

Според агенцията увеличаването на случаите на болести, пренасяни от комари, е ясен пример за въздействието на изменението на климата върху здравето.

Вирусът на чикунгуня (CHIKV) е идентифициран в Танзания през 1952 г. и според Световната здравна организация (СЗО) е разпространен в 110 държави в Африка, Азия, Америка и Европа.

На този етап няма лечение за причиняваното от него заболяване.
Елена Христова/БТА