Израелските въоръжени сили са прекратили операциите в град Джабалия в северната част на ивицата Газа след дни на интензивни боеве и над 200 въздушни удара, докато същевременно продължават да напредват в град Рафах в южната част на анклава, определян от тях като последната голяма твърдина на палестинското екстремистко движение „Хамас“, съобщи Ройтерс.

Израелските въоръжени сили съобщиха, че са намерили в центъра на Рафах хранилища с ракетни установки и друго въоръжение, както и тунели на „Хамас“, докато продължават настъплението срещу бойците на групировката.

Същевременно израелските сили съобщиха, че след повече от две седмици ожесточени боеве в Джабалия са  успели да изпълнят операцията и са се оттеглили, за да се подготвят за действия в други части на Газа.

По време на операцията войските са открили телата на седем от 250-те заложници,  които екстремистите от „Хамас“ отвлякоха при нападението си срещу Израел от 7 октомври миналата година, когато според израелските данни  убиха около 1200 души.


Израел не е съгласен да прекрати бойните действия, ако потенциалното споразумение не включва завръщането на оцелелите заложници, заяви днес високопоставен представител на израелските сили за сигурност. Вчера „Хамас“ заяви, че е готов за споразумение, включващо размяната на заложниците срещу палестински затворници, държани в Израел.

В Джабалия, населен с бежанци от войната през 1948 г. при основаването на Израел и техните потомци, „Хамас“ превърна "цивилната зона в укрепен боен комплекс", се казва в изявление на израелските военни.

В него се казва, че израелските войски са ликвидирали стотици екстремисти в близък бой и са заловили големи складове с оръжия и са унищожили ракетни установки, готови за употреба.

Израел обвини „Хамас“, че с умишленото разполагане на бойци в жилищни райони е довел до големия брой цивилни жертви във войната. „Хамас“ отрече да е използвал цивилните като жив щит за бойците си.

Интензивните боеве за Джабалия се водеха седмици, което подчертава трудностите на Израел да унищожи частите на „Хамас.“

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков, БТА