Испанската полиция съобщи, че разследва дали личната информация на милиони водачи на превозни средства е била предложена за продажба онлайн,  след като органът за контрол на движението по пътищата е открил опит за пробив в базата данни по-рано този месец, съобщи Ройтерс.

Хакери откраднаха базата данни за руски затворници, за да отмъстят за Навални

Преди две седмици Генерална дирекция "Движение по пътищата“ (ГДДП) откри подозрителна активност от страна на потребители, които се опитват да получат достъп до нейната база данни, съобщи говорител пред Ройтерс.

ГДДП ги е блокирала и е уведомила Групата за разследване на трафика и анализ, която започнала разследване, съобщиха от полицията.

Базата данни на ГДДП съдържа подробна информация – включително регистрационни номера и данни за застраховката - за повече от 27 милиона регистрираните в Испания водачи.


За какво да внимаваме в интернет

Анонимен потребител твърди в публикация за форума за хакерски престъпления BreachForum, че е имал "достъп да търси всяка шофьорска книжка или номер на документ“ и е продал пълната информация, съдържаща се в базата данни на ГДДП.

"Ще трябва да видим дали има някаква истина в това, което беше казано. Във форумите за продажба на данни те често твърдят, че продават неща, с които всъщност не разполагат", каза говорителят на ГДДП.

През последния месец три от най-големите испански компании - телекомуникационният гигант Telefonica, кредиторът Santander и енергийната компания Iberdrola - съобщиха, че са пострадали от кибератаки, които са довели до нарушаване на сигурността на данните на служителите и клиентите.

Според доклад на Министерството на националната сигурност, общият брой на регистрираните през последната година кибератаки е двойно по-голям от този през 2022 г и е достигнал над 100 000 ивцидента, 130 от които са били класифицирани като "критични".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА