Молдовският парламент прие декларация, в която осъжда инвазията на Русия в Украйна като геноцид, съобщи „Киев индипендънт“.
Определението за геноцид е базирано на насилствената депортация на украински деца.

Според базата данни "Деца на войната" на украинското правителство е потвърдено, че най-малко 19 500 украински деца са отвлечени от Русия от началото на пълномащабното й нахлуване в Украйна, а по-малко от 400 са върнати у дома.

60 депутати, включително 59 от управляващата Партия на действието и солидарността (ПАС), гласуваха в подкрепа на декларацията. Партиите, които имат тесни връзки с Москва, отказаха да участват в гласуването.


"С тази резолюция парламентът на Република Молдова заявява, че отричането на съществуването на украинската нация, както и всички нехуманни политики, провеждани от Руската федерация срещу децата на Украйна, попадат в обхвата на определението за геноцид, дадено от Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид", заяви заместник-председателят на молдовския парламент Дойна Герман.

Регина Апостолова, депутат от опозиционната партия "Сор", обвини Партията на действието и солидарността на президента Мая Санду в "двойни стандарти", като заяви, че Камарата трябва да осъди и страданията на децата в бивша Югославия.

Депутатът Раду Мариан от ПАС отхвърли възраженията на опозицията.

"Те украинците са наши съседи. Хиляди украински деца, деца бежанци, са настанени тук в Молдова", каза Мариан.

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президентски комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова и на руския президент Владимир Путин на 17 март 2023 г. заради депортирането на украински деца.

123-те държави членки на МНС са длъжни да арестуват Путин, ако той стъпи на тяхна територия.

По-рано Путин похвали Лвова-Белова за работата ѝ по надзора на депортирането на украински деца, представяйки го като така нареченото "хуманитарно усилие" за "защита на руските граждани".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС