/ БГНЕС
Кишинев се е заразил с "бацила на Киев" и Молдова е само номинален член на Общността на независимите държави (ОНД), каза днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Преди това Путин посочи, че някои страни, макар и да членуват в общността, фактически са прастанали да работят в този формат. Сред тях той назова Молдова, Украйна и Грузия.

Песков: Поддържаме отношения и с двете страни – Палестина и Израел

"ОНД е заинтересована тези страни да участват. Да, вече се появиха няколко номинални участника. Украйна е такъв по понятни причини. Молдова неизвестно защо смята, че това противоречи на интересите ѝ, по някаква причина Молдова е прихванала бацила на Украйна "или-или". Разумният човек прави избора си "и-и", а те "или-или", каза пред журналисти Песков в отговор на въпрос нуждае ли се ОНД от номинални членове.

Днешният политически елит в Молдова гледа на себе си като на румънци, а не като на молдовци, посочи пред журналисти руският президент Владимир Путин.

"Молдова е особен случай. Там днешният политически елит гледа на себе си не като на молдовци, а като на румънци, има двойно гражданство. Това си е техен избор", каза Путин.
Владимир Сахатчиев, БТА