За мен най-чистият вариант е парламентарната комисия по външна политика да изслуша министърът на външните работи на закрито заседание, тъй като има различни трактовки и да се види цялата кореспонденция с нашия представител в ООН, за да се избегнат всякакви съмнения, че България има двойни стандарти в своята външна политика.

Какво накара сръбския президент Вучич да обяви, че е разочарован от България

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на въпрос за съмнения за опит на служебния премиер да промени позицията на България по отношение на резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница. Все още не съм сигурна, че е имало такъв опит и това е смисълът да има заседание на Народното събрание, когато сме в предизборна кампания, каза още тя.

По-рано от ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на Народното събрание, като една от предложените точки е именно изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница 


В позицията преди ден от служебното правителство заявиха, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване. В позицията се посочва, че разпространената в публичното пространство грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева. Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата, посочиха още от служебното правителство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Пеева/БТА