Руската патриаршия излезе с остра санкция срещу петима наши митрополити - Николай, Киприан, Висарион, Яков и Сионий. Причината е, че петимата наши представители на висшия клир са имали общо служение преди дни с украински духовници от една от разколническите групи в Украйна.

Васил Пандов: Русия пренася конфликта на верска основа и се търси разкол в православието

Служението се е случило преди десет дни в Истанбул. От Светия Синод запазиха мълчание. Но действията на Руската църква предизвикаха политически реакции.

В позиция на ДПС се казва, че не приемат и отхвърлянето налагането на санкции на наши висши духовници.


„Категорично отхвърлям налагането на каквито и да са „санкции” срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква”, подчерта Пеевски. И допълва: „Решението на руския Свети Синод да обвини Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит за това, че са нанесли щети на взаимоотношенията между Руската и Българската православна църкви е несъстоятелно”, категоричен е той.

По думите му това е продължение на опитите на намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България, след като „руската посланичка заключи български православен храм”. „Силната политизация на православието в Русия и срастването на политическа и духовна власт в един авторитарен режим са провокация срещу демокрацията. Руската православна църква официално подкрепя военната агресия на Русия срещу православна Украйна”, е мнението на Пеевски.

Според председателя на ДПС намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква е „тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация”. „Вярата е свобода и ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност”, заключва Пеевски.

Московската патриаршия прекратява молитвеното си общение с петима български йерарси

На другия полюс е позицията на "Възраждане". Според тях реакцията на Русия е напълно обоснована. Те призоваха петимата митрополити да бъдат низвергнати от Българската православна църква.

"Позицията на Руската православна църква е напълно обоснована. Всяко общо служение с разколници е църковно престъпление и нарушение на канона. В този ред на мисли митрополитите Николай, Киприян, Яков и епископите Сионий и Висарион трябва да бъдат низвергнати от българската  православна църква", заявяват от партията.

ПП „Възраждане“: Позицията на Руската православна църква е напълно обоснована

Според "Продължаваме Промяната - Демократична България" това е опит на Русия да се намеси в духовенството, като не изключиха да се търси разкол в православния свят.

"Аз ще бъда предпазлив в коментара си, защото светската власт не трябва да се намесва в църковната. Това, което е притеснително е, че явно от другата страна, това, което виждаме е, че всъщност може би държавата диктува. В основата на тази присъда е именно намесата на руската държава в Руската православна църква и в отношението към нашия Синод и православие. Това обаче е много по-сериозно от това, че Русия ни смята за вражеска държава. Това означава, че конфликтът се пренася на верска основа и се търси разкол между православието, вътре в него. Мисля, че няма да бъде учудващо, ако се опитат да внесат разкол между православието, за да постигнат своите международни цели", заяви депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

Пеевски: Не приемам налагането на санкции срещу български духовници

„От много години знаем заявките на Русия, че славянската писменост е тяхна и те са я съчинили. Не е учудващо, ако се опитат да внесат разкол и в православието, за да постигнат техни цели. Рисковете са глобални за православието”, каза Пандов.

Той препоръча българската държава да е предпазлива в намесата си, "за да не следваме примера с Русия, за която няма разграничение между държавна политика и църква и ни напомня за едни години преди 1989 г. и нашата Църква”, допълни Пандов.

Останалите партии на този етап запазват мълчание.

 
NOVA