Президентът на САЩ Джо Байдън представи триетапно израелско предложение за прекратяване на войната в Газа, което включва прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас".

Израел предложи на Хамас ново споразумение за прекратяване на огъня

Ето и основните елементи на "всеобхватния" план, който 81-годишният Байдън нарече "пътна карта за трайно прекратяване на огъня".

Първи етап

Байдън заяви, че първата фаза включва "пълно и цялостно прекратяване на огъня" с продължителност шест седмици, като израелските сили се изтеглят от "всички населени райони на Газа".

"Хамас" ще освободи "определен брой" заложници, пленени при атаките срещу Израел на 7 октомври, включително жени, възрастни хора и ранени. Тленните останки на някои убити заложници също ще бъдат върнати.


Американските заложници, държани от "Хамас", също ще бъдат освободени, каза Байдън, като добави, че "искаме да си дойдат у дома".

В замяна на това ще бъдат освободени стотици палестински затворници.

На палестинските цивилни ще бъде позволено да се завърнат в "домовете и кварталите" си в цяла Газа, включително в северната част, която беше опустошена от месеци на израелски бомбардировки.

Хуманитарната помощ ще се увеличи до 600 камиона дневно, които ще влизат в Газа, а международната общност ще предостави стотици хиляди временни приюти и жилища.

По време на първоначалния шестседмичен период Израел и "Хамас" ще "договарят необходимите договорености, за да преминат към втората фаза, която е окончателно прекратяване на военните действия".

Прекратяването на огъня също ще бъде удължено, ако преговорите продължат, като посредниците Съединените щати, Египет и Катар ще работят, за да осигурят продължаването им, каза Байдън.

Втора фаза

Израелските сили ще се изтеглят напълно от Газа в рамките на втората фаза на плана, която ще продължи още около шест седмици.

Хамас ще освободи "всички останали живи заложници", включително мъжете израелски войници. В миналото това е било ключов проблем за "Хамас".

Ако и двете страни спазят споразумението, то ще доведе до "окончателно прекратяване на военните действия", цитира Байдън израелското предложение.

Трети етап

Ще започне мащабен план за възстановяване и стабилизиране на Газа, подкрепен от САЩ и международната общност.

Ще бъдат възстановени домове, училища и болници, каза Байдън. Той също така ще работи с регионалните партньори, за да гарантира, че това ще се случи по начин, който "няма да позволи на "Хамас" да се въоръжи отново".

Фазата на възстановяване ще отнеме между три и пет години, заяви високопоставен американски служител.

Последните останки на всички убити заложници ще бъдат върнати през третата фаза.

Какво ще стане, ако се обърка?

Байдън заяви, че ако "Хамас" "не успее да изпълни ангажиментите си по сделката, Израел може да възобнови военните операции".

Но той добави, че Египет и Катар ще работят, за да накарат "Хамас" да се придържа към условията, докато Съединените щати ще направят същото за Израел. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС