/ iStock/Getty Images
Излюпи се първото за Западна Стара планина черно лешоядче (картал), което се случва близо век след последното известно такова събитие, съобщиха от Природен парк „Врачански балкан“. 

Столичният зоопарк стана нов дом за два черни лешояда (СНИМКИ)

Това е второто малко на черни лешояди, което е излюпено в дивата природа като част от програмата за завръщане на вида в България, уточняват от дирекцията на парка. Неговите родители са редовни посетители на площадките за подхранване, изградени на територията на природния парк, а през декември миналата година двете птици успешно са загнездили в непосредствена близост до границите на защитената територия.

Програмата за завръщане на черния лешояд в страната се изпълнява от Природен парк „Врачански балкан“, Дружеството за защита на хищните птици, Фонда за дивата флора и фауна, Зелени Балкани заедно с партньорите от Нидерландия, Испания и Германия по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“.

Възстановяването на черния лешояд е втора стъпка след успешната програма за възстановяване на гнезденето на белоглавите лешояди в района. Крайната цел на международния екип е завръщането на символа на българската природозащита – брадатия лешояд, допълват от „Врачански балкан“.
БТА