Eвгени Евгениев: Проблемът не е в минималната заплата, а в праговете, обвързани с нея
Eвгени Евгениев: Проблемът не е в минималната заплата, а в праговете, обвързани с нея / ТПП Враца
Eвгени Евгениев: Проблемът не е в минималната заплата, а в праговете, обвързани с нея
76674
Eвгени Евгениев: Проблемът не е в минималната заплата, а в праговете, обвързани с нея
  • Eвгени Евгениев: Проблемът не е в минималната заплата, а в праговете, обвързани с нея

Проблемът за бизнеса не е в минималната заплата, проблемът е с осигурителните прагове, обвързани с нея, каза за Дарик членът на УС и на Изпълнителното бюро на Българската търговско промишлена палата Евгени Евгениев.

„Когато увеличаваш минималната работна заплата ти вдигаш праговете . А тези прагове съсипаха една голяма част от икономиката. Особено шивашката индустрия. Там по същество се получаваше, че работникът изкарва около 60 - 70 % от това, което трябва да му се плати. Всъщност накрая му плащаш реално произведеното, но осигуровките си остават според определения праг", обясни Евгениев.

„Така на практика се получава следното - работникът обеднява, а уж държавата забогатява. Няма нищо лошо в това - да забогатява, ако си е оправила администрацията, здравеопазването, образованието, ако си е оправила МВР".

По думите на Евгениев основното, което иска бизнесът е 30 % намаление на държавната администрация, коренна промяна в отношението на администрацията към бизнеса, облекчаване на разрешителните режими, въвеждането на така нареченото "мълчаливо съгласие". Пълният списък с исканията ще бъде представен на правителството. до дни.

Имаме една неработеща администрация. Това не е от сега и затова искаме коренна промяна. Администрацията на този етап предпочита да не работи, защото „ако работи може и да сбърка". Отправяш някакво предложение, искаш съгласуване. Има срок месец-два, чакаш половин година, а то дори не е разпределено. А ти чакаш да строиш завод. Три години съгласувахме във Видин един проект за изграждане на нова инсталация за печене на гипс. По него имаше отпуснати и европейски средства - около 3 млн.лв.. Накрая за да не ги изгубим трябваше да направим и невъзможното, но построихме завода за 4 месеца, при условие, че според немски специалисти в най-добрия случай за това са нужни 9-10 месеца. Хората работеха денонощно. Да оставим настрана подкупите".

Според Евгени Евгениев голямата държавна администрация по нищо не е усетила, че има криза в България. „Ние се принуждавахме да намаляваме заплати, да уволняваме работници, докато в държавната администрация нямаше абсолютно никакви съкращения. Като погледнете статистиката ще видите, че ние имаме администрация на глава от населението 4 пъти повече отколкото е в Германия например".

Сменяемостта на администрацията също е на дневен ред. „Политическите кабинети могат да се сменяват, но не и администрацията. Този, който работи добре , трябва да остава."

Евгени Евгениев коментира и запазването на плоския данък. „От гледна точка на бизнеса запазването на плоския данък е добре. Защото се предполага, че при данъците, които имаме тук ще идват чужди инвестиции. Плоският данък е много добро постижение. Тук обаче не идват чужди инвестиции, заради тежката данъчна администрация. Бизнесът не е против и прогресивната скала, защото не е едно и също човек с 300 лв. и с 3000 лв. да плащат по 10 %. Единият ще плаща 30 лв., другият 300 лв, но 30-те лв. за този с 300 са повече, от колкото 300 за този с 3 000 лв. Ние не сме против социалните придобивки на хората".

Сред нещата, които трябва да се променят са и разрешителните режими. „Има над 2 000 разрешителни режима, да не кажа, че по места има вече режими, които нарушават законите в страната. Но по-важното е друго. Като отидеш и подадеш документи за нещо - трябва да ти отговорят. Дали ще е 10 дни, дали ще е 20 дни, но да ти отговорят - „да" дали „не". Сега сме поставили въпроса пред правителството - да се приеме „мълчаливото съгласие". Ако срокът е например 30 дни и до неговото изтичане не ти отговорят - значи са съгласни с това. И това може да стане с една поправка в закона. Тогава отговорността на държавния служител ще е по-голяма".