доц.Панайотов - в средата
доц.Панайотов - в средата / Дарик Враца
Проблемът на МБАЛ „Христо Ботев“ е и наш проблем защото ние работим заедно, От 2011 г. до сега през отделението са минали 11 204 пациенти, сподели доц. Панайотов
Не отговарят на истината нещата, които се тиражират за работата на СБАЛК „Медика кор“ ЕАД във МБАЛ „Христо Ботев“ Враца, заяви днес във Враца  изп.дир. на дружеството доц.д-р Кирил Панайотов. Той разясни взаимоотношенията на „Медика кор“ с врачанската болница по отношение на  общото им звено по инвазивна кардиология. Тези взаимоотношения бяха и една от причините за започване на масови проверки на болниците в страната, работещи със Здравната каса.

Един от поводите за това е изявлението на гл. прокурор за 12 млн.лв. , които здравно заведение е получило без да прегледа нито един пациент. „Беше шокиращо, защото тези договори ги има и в министерството, и в прокуратурата, но са чели само първата им част“, обяви доцентът и допълни, че в договорите е упоменато точно какви са задълженията на страните и за какво са парите – 15 % за врачанската болница, и те са само за заплатите на персонала до минималния осигурителен праг за длъжността, останалите 85 % са за „Медика кор“, като те са за всичко останало – за останалата част от заплатите на персонала и за цялостната дейност на отделението, вкл. „лечебна храна и пръскане против хлебарки“.  

Масови проверки в болниците за нелоялна конкуренция

Доц. Панайотов обясни, че за времето от откриването на отделението през 2011 година до края на октомври  2017 през него са преминали 11 204 пациенти, като на 46 % от тях са направени и интервенции, и за всичко има документи. По думите му до момента „Медика кор“ е направила разходи в размер на над 12 млн. и 600 хил.лв. , в това число за строително-ремонтни работи по отделението, оборудване, закупуване на специализирана линейка, обучение на персонала.

Д-р Съботинова: Договорът ни с МБАЛ „Хр.Ботев“ Враца е проверяван многократно

Проблемите са започнали от средата на миналата година, когато врачанската болница е престанала да превежда процента от получените от Здравна каса пари за дейността на отделението. Това е довело до натрупани задължения за „Медика кор“ за заплати и консумативи в размер на 1,200 млн.лв.

Документите, доказващи дейността, са предадени на прокуратурата в Монтана. Днес министърът на здравеопазването би трябвало да получил поредното писмо, в което подробно се излагат фактите от съвместната дейност на дружеството и  врачанската болница, каза още доц. Панайотов. „Проблемът на МБАЛ „Христо Ботев“ е и наш проблем, защото ние работим заедно“, подчерта той, въпреки че изрази съмнение колко още могат да издържат.

Повече по темата очаквайте в предаването на Дарик северозапад утре, след 10:00 часа.