/ Дарик нюз
След вчерашната пресконференция в Община Велико Търново относно проекта за подновяване на водопроводите в Старата част на Велико Търново, бе свикана и пресконференция на БСП, заедно с гражданите, които преди седмица алармираха за проблема. Тяхното желание бе да бъде свикана извънредна сесия на ОбС-Велико Търново, на която да бъде обсъден този въпрос.


Общината: Няма нарушения по проекта за подмяна на водопроводната мрежа в Старата част на града



Вместо това, те са получили лична среща с кмета Даниел Панов. "С г-н Панов коментирахме ситуацията около ул. "10 февруари" и степента, в която той е запознат. Негови служители са го убедили, че всички ремонти по улицата са извършени по правилен начин.

След дълъг дебат стигнахме до съгласие, че може видовете дейности да се извършат съгласно Наредба №8, за която зам.-кметът Камарашев твърди, че не е възможно да се случи на тази улица. Кметът Панов пое ангажимента видовете работи на тази улица да се свършат спрямо тази наредба и обеща това нещо да стартира още в началото на следващата седмица", каза Костадин Бояджиев, който живее на ул. "10 февруари".

Общинският съветник на БСП Валерия Дончева бе категорична, че подобни диалози с кмета и неговия екип не трябва да се водят през медиите. "Много ми е интересно как проект за над 11 млн. лева, в които влизат над 4,6 хиляди лева за подмяна на ВиК и 6 млн. лева за подмяна на автентична градска част в улиците "10 февруари", "Гурко" и "Крайбрежна", се извършва без приемане на подробен устройствен план.

Още преди 2 години, в началото на мандата на кмета Панов, отправих питания относно желанието на хора от Старата градска част, "Варуша" и други квартали да се ремонтират изцяло техните улици. Отговорът неколкократно беше, че теренът е изключително сложен и трябва да се приеме подробен устройствен план. Сега ми е много интересно как 2 години по-късно се предприема такъв огромен проект на толкова голяма стойност без приемане на устройствен план.

По него се работи вече седма година, тъй като от 2011 година екипа на кмета подготвя подробен устройствен план. Доколкото знам по плана, по който се работи в момента, се предвижда да има разширяване на определени улици, отчуждаване на имоти на частни лица и т.н., което ще доведе до промяна на трасетата на комуникациите, които в момента се полагат по тротоарите.

Любопитно ми е как това се прави без да има такъв устройствен план и дали няма да се наложи след време да се прави ремонт на ремонта. Другите ми въпроси, които никак не са риторични, са кои ще са потърпевшите ако след този ремонт се наложи ново разкопаване и кой ще понесе отговорността за това", каза Валерия Дончева и отбеляза, че това е проект, който изначално се извършва по начин, който е в огромен риск да бъде компрометиран след време. 

Общинският съветник Стоян Витанов представи количествено-стойностните сметки. Той припомни, че водопроводът, заедно с изкоп, материали и насипвания струва 4,630 млн. лева. "От там махаме 10% за непредвидени разходи - остават 4,200 млн. лв.

Общата дължина на водопровода, който ще се сменя, е 8 200 метра. Разделете 4,200 млн. на 8 200 метра и ще получите 500 лева на линеен метър.

Сумата се разминава в рамките на 65% на 35% реално извършена дейност, спрямо тези 4,200 млн. Това, което е предвидено по КСС, е два пъти повече като разходи от това, което реално ще бъде изхарчено", категоричен бе Витанов.

Председателят на Общинския съвет на БСП Стефан Стефанов определи вчерашната пресконференция като "осъществяване на кризисен пиар". "В присъствието на зам.-кмета Камарашев и в отсъствието на кмета Панов се обяви как са спазени разпоредбите в закона и в частност на Наредба №8 от 1999 година. Искам да ви цитирам ал. 4 на чл. 11 от тази Наредба, която проф. Камарашев твърди, че е спазена.

В нея пише "При успоредно полагане водопроводът задължително се разполага над провода за отпадъчни води - кръстосване не се допуска. "В заключителните разпоредби пише "Разрешения за отклонения от нормите на наредбата за съществуващи улици с нестандартни параметри при утежнени инженерно-геоложки условия и неправилно разположени съществуващи проводи се дават от органа по ал. 1 въз основа на становище от техническата служба на общината", а органът по ал. 1 е министърът на регионалното развитие и благоустройството", припомни Стефан Стефанов.

Той отбеляза, че в тази връзка народният представител от Великотърновски многомандатен избирателен район Весела Лечева има питане към регионалния министър дали е спазена процедурата, има ли становище от техническата служба на общината и издал ли е той разрешително за ремонтите. 

Областният председател на БСП Петко Тюфекчиев поясни, че в момента от партията изчакват отговора на регионалния министър, след което е възможно да подадат жалба до

Прокуратурата. "
За нас големият проблем е, че не се спазва начинът, по който трябва да бъде положен водопровода. Весела Лечева иска когато бъде разпоредена проверка, тя и гражданите да присъстват на нея, за да не бъде просто нещо формално. Желанието й е проверката да бъде както по документи, така и на терен", обясни Тюфекчиев.