/ netinfo
Великотърновски граждани, подкрепени от групата общински съветници от БСП-Велико Търново, определят като "биологична бомба" строителството на водопровода в Старата градска част на Велико Търново. Търновци, живеещи на улиците "10 февруари" и "Гурко", са подавали няколко сигнала за груби нарушения на нормативните изисквания при реализацията на проекта "Основен ремонт на съществуващата водопроводна мрежа".

По думите на Костадин Бояджиев, който живее на една от ремонтираните улици, тези нарушения създават пряка опасност за здравето и живота на гражданите, обитаващи зоните в обхвата на проекта. "Водопроводите масово се полагат под провода за отпаднали води, въпреки, че изрично е разпоредено обратното. Нещо повече - на много места е допуснато кръстосване на проводите, тоест тези за отпадни води са над тези за питейна вода.

Водопроводът не се тества предварително и след засипване, на много места възникнаха течове от така наречените "бързи връзки". Не се възстановяват или се възстановяват формално възникналите повреди при строително-монтажните работи, след което отново тръгват течове на фекални води.

Подмяната на водопровода се извършва до тротоарен кран, а от него до съответното жилище остават старите, ръждясали тръби. По този начин се компрометира ефекта на подмяната на уличните водопроводи", обясни Костадин Бояджиев, който е баща на 6 деца и се е занимавал дълги години със строителство. 

Друг гражданин - Веселин Маринов пък допълни, че проектът се изпълнява при хаотично дублиране на дейности. По думите му след засипване на изкопа, отново се копае за полагане на други комуникации, което нарушава укрепването и стабилността на водопровода.

"Така се създават условия за масирани аварии след полагане на пътна настилка. Друг проблем е, че се рушат току що направени тротоари, направени по друг проект за отвеждане тръби до тротоарен кран. Трамбоването се извършва без да е направена стабилна основа", заяви Маринов.

Гражданите отбелязаха, че по част от тези проблеми са подавани сигнали до Община Велико Търново още в началото на месец февруари, но първият отговор, който по думите им е бил изцяло формален и неотговарящ на реалностите, е получен на 6 март.

Сигналите са били подадени и до групата общински съветници от БСП-Велико Търново, които са посетили съответните улици и са установили, че наистина има нарушения. "Приемаме за абсурден начина за изпълнение на проект, чиято стойност е над 4,5 млн. лева и в тази ситуация смятаме, че Великотърновският общински съвет, като орган на местно самоуправление, трябва да излезе от ролята на пасивен наблюдател.

Ето защо настояваме спешно да бъде свикано извънредно заседание на ОбС-Велико Търново, на което всички ние да получим отговор от кмета, както и предложение на мерки, процедури, срокове и финансови параметри за отстраняване на нередностите", заяви председателят на Областния съвет на БСП-Велико Търново Петко Тюфекчиев.

Искането е внесено днес и е адресирано до кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов и до председателя на ОбС-Велико Търново Венцислав Спирдонов. Гражданите искат извънредното заседание да бъде свикано до 15 март, като обещават да излязат на протест пред общината, ако това не се случи.