В. Търново в надпревара  за Пазител на Традициите
В. Търново в надпревара за Пазител на Традициите / Дарик нюз, архив

В. Търново е едно от петте населени места, които се състезават в Националната инициатива “Пазител на Традициите”, създадена през 2009 г., за да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции.  Всяка година на специална церемония се отличават най–добрите постижения в тази насока с приза “Пазител на традициите” в различни категории. През 2012 година бяха добавени категориите „Млади“ (до 35 години) в областите „Занаяти”, „Изкуство”, „Фолклор” и „Кулинария”, както и категориите „Личност” и „Организация“.

Велико Търново, Перник, Разлог и селата Черньово и Черни Вит са избрани от организаторите за надпреварата в най-новата категория „Населено Място”. Гласуването ще приключи през октомври тази година. Крайните победители във всяка категория се избират от журито, което се състои от носители на наградата през изминалите години. За победителя в онлайн гласуването също са предвидени награди. Церемонията по награждаването ще се проведе на 14 ноември.

Пет красиви и прочути с традициите си български селища  се борят за приза „Селище-пазител на традициите”, съобщават организаторите. За тях всеки може да гласува на  http://pazitelnatradiciite.com/?p=1068 . До момента води Разлог, следва го старата столица.

От Великотърновска област има двама призьори в националната инициатива „Пазител на Традициите”. Един от тях е Петър Георгиев, роден в с. Писарево, Горнооряховско. От пети клас свири на гайда при Илиян Маринов в Горна Оряховица. След седми клас е приет в Средно музикално училище „Панайот Пипков”, град Плевен, с профил гайда. След завършването на музикалното училище е приет като студент в специалност „Педагогика на обучението по музика” във Великотърновския университет, където  продължава с народно пеене в класа на Магда Личева.Завършва и магистратура в същата специалност. Още като студент е препоръчан и става лектор по народно пеене в СОУ „Вичо Грънчаров” - Горна Оряховица. Паралелно с това е и художествен ръководител на групи за изворен фолклор, носители на редица отличия от местни и национални събори, празници и фестивали. Самия Петър също е носител на много златни медали и първи места – едни от тях са националния събор в Копривщица, Събора на народния обичай и автентичната носия в село Рибарица – три поредни години златни медали, събора в село Царевец – Свищовско – две поредни години, Фестивала с песните на Мита Стойчева – първо място, участия в телевизионни предавания и много други. Притежава колекция от автентични национални носии от различни краища на България.

За приза се състезава и Национално дружество ”Традиция”. В последните години дружеството организира значими масови исторически възстановки, свързани с  Априлското въстание; Защитата на Маньово бърдо - Панагюрище; Слизане на Ботевата чета на Козлодуйския бряг; Защитата на Орлово гнездо на Шипка; Боят за Самарското знаме; Посрещането на ген. Гурко в старата българска столица Велико Търново и др.

Венцислав Вушев, номиниран за наградата „Пазител на Традициите” в категория „Кулинария”, е един от хората, които приготвят прочутия еленски бут – при това по технология, запазена от вековете. Заедно със своя приятел и съдружник Георги Георгиев той произвежда деликатеса в Еленската махала Харваловци. Двамата правят еленски бут вече няколко години и са оборудвани с хладилна камера, с помещение за проветрение и сушене на бутовете – всички необходими условия за малко производство на един автентичен деликатес. След като приготвят бута по всички правила, го оставят да отлежава 24 до 26 месеца. Така се получава добре узрял сурово сушен колбас, чиито аромати и вкус се концентрират и облагородяват като резултат от въздействието на именно този климат и влажност.