Тибет оживява в Павликени
Тибет оживява в Павликени / DarikNews.bg

Традиционни тибетски облекла, предмети от бита, атрактивни маски и накити със скъпоценни камъни ще бъдат показани в уникална изложба в Павликени. Тя ще бъде открита от 16,00 часа в Историческия музей в града. Експозицията “Традиционно тибетско изкуство” съдържа общо 126 предмета, собственост на Историческия музей в Димитровград. От две години изложбата пътува в различни градове на страната. Тя ще остане в Павликени до 3 март, поясни директорът на музея Нели Цонева.

Експонатите са подредени тематично в няколко витрини. Една част от тях показват традиционни тибетски носии, които представляват атрактивни мъжки и дамски костюми. Може да се види характерното облекло на пастирите от северен Тибет, които носят леопардови кожи и шапки от лисица. Дамските костюми са с вълнени роби, подобни на нашите сукмани, и с много интересни шапки.

Изложени са накити, изработени от мед, бронз и сребро, декорирани с много скъпоценни камъни – ахат, корали, раковини и др. Посетителите ще видят пояси и различни орнаменти, част от традиционното тибетско облекло. Някои накити много наподобяват българските павти, разказа Нели Цонева. Много интересна част от изложбата са танките – живописни изображения върху памучни платно. Техни автори са тибетски монаси, които са ги рисували в момент на усамотение и вдъхновение. Те са многоцветни, рисуват се по строги правила, изпъстрени са с изображения на будистки символи. На една от танките е представен дворецът Потава, построен през 7 век като крепост от първия тибетски император в чест на една от победите му над Китай. Самият дворец е строен 50 години и е много красив. В момента се използва като резиденция на тибетските лами, обявен е за световен паметник на културата, поясни Нели Цонева.

Друга група предмети от изложбата представят бита. Това са тъкани, килими, възглавници, домашни прибори, керамични съдове, подобни на нашите и вълнени пъстри тъкани, също много близки до българските шарени черги. Показана е и тибетска свещенна пагода. Тя е изработена от червена и жълта мед и украсена с много скъпоценни камъни. Върху пагодата се слагат пет шала, които символизират петте мъдрости на Буда.

Показани са маски и животински изображения, като централно място заема свещенната тибетска крава. Смята се, че тези маски се използват при будистки ритуали и празници. Закачат се в къщите, за да гонят злите сили.

Много любопитни са и предметите, свързани с чаената церемония. Експонирани са съдове от нефрит, чаени чашки на сребърни подноси, глинени чайници, китайска чаена буталка с метални обръчи за приготвяне на маслен тибетски чай. Той е много почитан в Тибет, прави се от чай, масло от тибетски як и сол. Тази смес се бие с буталката и така се получава характерният маслен чай, приготвян за празници и свещени ритуали.

Експонирани са още молитвени кутии за тамян и тубуси, които имат дървени кръгли дръжки. Монасите са ги въртели, като по този начин измолвали божествата за здраве и  благоденствие. Металните части на тубусите са богато инкрустирани със скъпоценни камъни.