/ netinfo
Народният представител от ГЕРБ-Велико Търново се срещна с повече от 80 възпитаници на Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“ в Добрич, където се включи в среща под надслов „Отново на училище“.

Гл. ас. д-р Станислава Стоянова, преподавател от Стопанската академия в Свищов и член на образователната комисия в парламента, е възпитаник именно на гимназията в Добрич, откъдето е родом. 

В навечерието на Деня на Европа, тя се върна в училището си, заедно с добричкия народен представител Даниела Димитрова. Срещата бе организирана от младшите европейски посланици при ФСГ „В. Левски“.

Срещата-разговор се проведе в една от големите обществени зали в града. Основните теми на разговора бяха българското образование, като част от европейското и възможностите за реализация на младите хора, а също и фалшивите новини, заливащи обществото. 

Станислава Стоянова сподели, че покана за срещата е получила от своя бивш класен ръководител Гинка Монева – старши посланик по проект „Училище – посланик на ЕП“, по който гимназията работи.

„Младите хора трябва да се развиват като активна част на гражданското общество. Най-лошото нещо, което могат да направят, е да бездействат и да бъдат безотговорни. Защото това не рефлектира само върху тяхното собствено развитие, а върху развитието на града и цялото общество. Младите не са просто бъдещето, те са и настоящето“, посочи пред учениците Станислава Стоянова. 

Тя сподели, че е избрала да се занимава с обществена дейност, за да има възможността да работи за създаване на политики за развитието на младите хора в страната. „Това са преди всичко политики, свързани със сферата на образованието, което е основен приоритет на правителството, както и със социалната политика“, подчерта народният представител. 

С учениците Станислава Стоянова коментира още заложените реформи в средното и висше образование, работата на европейските институции в контекста на председателството на България на Съвета на ЕС. 

„За първите три месеца от председателството България се доказа като достоен, стабилен, отговорен и доверен партньор на ЕС, който успява да балансира сериозни и трудни дебати.

Проведени са повече от 1000 срещи в София, в които са участвали над 10 000 представители на ЕС. На тях са обсъждани теми в областта на търговията, образованието, заетостта, инфраструктурата, екологията и много други“, сподели с учениците Станислава Стоянова.

Тя запозна младите хора с работата си в Народното събрание, участието в парламентарните комисии и заетостта на депутатите в регионите, както и обратната връзка, която народните представители се стараят да поддържат с гражданите в районите си и с местната власт. 

„Младите хора са социалният капитал, най-важният ресурс за развитието на страната ни. Именно в тази насока политиките, свързани с тяхното развитие обуславят развитие на страната, а образованите, квалифицираните и можещи хора са гарант за това“, подчерта отново гл. ас. д-р Стоянова. 

Тя подчерта, че максимата, позната от недалечното минало „Учи, мама, за да не работиш!“, отдавна не е актуална. Днес на дневен ред е „Учи, за да работиш!“. Защото важно е младите хора, освен теоретични знания, да придобиват и практически умения.

Затова много залагаме на политиките, свързани със стажовете и практиките, както в реалния, така и в публичния сектор. Това е начинът, по който става най-плавният преход между ученическата скамейка и реалната професионална среда“, каза още Станислава Стоянова.

Народният представител Даниела Димитрова пък запозна младите хора с изискванията на новия Регламент на ЕС за защита на личните данни, който влиза в сила от 25 май. Тя ги призова да внимават, когато предоставят своите лични данни, особено в социалните мрежи.