Варненските общински съветници подкрепиха сключването на предварително споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие за поемане на дълг от 10,4 млн. евро.
Варненските общински съветници подкрепиха сключването на предварително споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие за поемане на дълг от 10,4 млн. евро. / снимка: Общински съвет
Община Варна обслужва кредити за 61,21 млн. лв. Точният им размер беше оповестен след настояване на опозицията в местния парламент по време на дебатите за сключване на предварително споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие за поемане на нов дълг от 10,4 млн. евро.  

С тази сума ще бъдат финансирани недопустими разходи по европейски проекти. С 16 млн. лв. ще бъде изградена ВиК канализация по булевардите, които ще се ремонтират по проекта за интегриран градски транспорт. 4,3 млн. лв. са предвидени за въвеждането на „синя зона”, закупуването на обслужващи я електрически автомобили и зарядни станции за тях.

Шефът на финансовата дирекция Стефка Господинова заяви, че общината спазва изискванията в Закона за публичните финанси, непозволяващ годишният размер на плащанията по общинския дълг да надвишава 15 на сто от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години. За Варна този показател е под 10 %. 

По думите на Господинова ЕБВР може да преразгледа лихвените проценти по други, отпуснати на Варна кредити, а и освен това ще окаже техническа помощ за 500 хил. лв. за различни проекти. 

Борислав Гуцанов (БСП) коментира, че Господинова е „окъпала” колегите му с хубави приказки. Зам.-председателят на местния парламент Янко Станев (СДС) му възрази, че финансовите показатели на Варна не се отклоняват от нормите и са много по-добри от тези на други големи общини. 

„Груба грешка е да се говори, че общината ще се набута. Парите са необходими в този момент и ни трябват по този модел и от тази кредитна институция. Дори смятам, че са малко, защото и други големи проекти чакат финансиране”, добави Станев.

Председателят на групата на ГЕРБ Марица Гърдева също подкрепи сключването на споразумение и заяви, че за Варна е чест да бъде поканена от ЕБВР за съвместна работа.  

Против поемането на нов дълг се обявиха независимите съветници Костадин Костадинов и Ивайло Митковски. Двамата разкритикуваха изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт. Костадинов поиска да разбере кой носи отговорност за това, че информационните табели по автобусните спирки все още не са заработили. Според Митковски пък обслужването на гражданите не се е подобрило. Той попита й колко електрически автомобили има в града, след като се предвижда с част от заема да бъдат изградени зарядни станции. 

В крайна сметка предложението за сключване на споразумение с ЕБВР беше прието с 31 гласа „за”, 6 „против” и 4 въздържал се”

Според неговия текст лихвеният процент ще бъде между 2 и 2,6%, а парите ще бъдат отпуснати на два транша. Първият ще в размер до 8,2 млн. евро с 3-годишен гратисен период и 9 години за погасяване на главницата. Вторият транш ще е до 2,2 млн. евро с падеж до 7 години, първите две от които ще са гратисен период. 

Споразумението предстои да бъде подложено на обществено обсъждане, след което Общинският съвет ще гласува окончателно решение за поемането на дълг от 10,4 млн. евро.