Възможни протести заради недостиг на вода в Сотира и Каменар
Възможни протести заради недостиг на вода в Сотира и Каменар / Sofia Photo Agency, архив

Повече от месец жителите на местност „Сотира” и българската част на село Каменар изпитват много сериозен недостиг на вода. Проблемът, пред който са изправени, се появява всяка година в летния период. Хората искат да бъде изяснена причината и да бъде намерено решение. За целта днес ще бъде внесена подписка, в която са се включили 101 човека. Тя ще бъде представена на кмета на града, управителя на ВиК, председателя на Общинския съвет и на кмета на район „Приморски”. Това стана ясно по време на пресконференция на ВМРО-Варна, чието съдействие хората са потърсили.

Жителите на района са се обърнали за помощ още преди около 10 дни, след което са проведени няоколко разговора с представителите на водоснабдителното дружество, обясни зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. В крайна сметка са предприети действия от ВиК и водата се появила за около два дни, но след това се е върнало старото положение. Това показва, че проблемът може да бъде решен, но трябва да се изясни каква е причината да няма траен резултат, каза още Костадинов.

Хората от района са подавали редица жалби във ВиК. Винаги отговорът е бил, че e завишено ползването на вода и затова нашата вода не ни стига, оплака се Наско Петков, който е представител на засегнатите. Той, както и останалите живущи в местността, са сигурни, че източникът на проблема е другаде. Според тях вода има достатъчно и въпросът е защо не може да бъде усвоена правилно.

„Над ромската махала на Каменар има два големи резервоара по 850 кубика. Това са 1700 куб. вода, които не могат да бъдат оползотворени.

Водопроводът от ромската махала до помпената станция, която обслужва „Сотира”, е собственост изцяло на община Варна. Там се правят ремонти на парче вероятно обслужващи някого.

Миналата година смениха водопровод, може би предизборно, който захранва ромската махала в селото. За всички е ясно, че там вода не се отчита. Ромите си я ползват и никой не ги закача.”, каза още Петков. Хората недоумяват как в ромската махала на селото водата се стича по улиците и е в изобилие, а по нататък има слабо налягане и почти суша. Интересен е фактът, че останалите местности наоколо, които не са в съседство с Каменар, не страдат от същия проблем, отбеляза Костадинов.

Според засегнатите основен проблем е това, че тръбопроводът е на 60 години и е изключително остарял, а тръбите са се стеснили заради мръсотията и котления камък, които се отлагат по тях.

Недоволстващите отчитат наскоро свършената работа от дружеството. Те не смятат, че решение трябва да бъде търсено само от ВиК. Сериозно отношение трябва да вземе и Община Варна, която е собственик на тръбите и акционер в дружеството.

В очакване на решение на проблема на хората в района се налага сами да търсят начини за облекчаване на ситуацията. Един от живущите в района сподели, че са принудени да си организират вътрешно режим, тъй като кооперацията им има водоем и техническо лице, което го обслужва. Така вечер на различните клонове на кооперацията се пускат за по два часа вода. На човек ежедневно се падат за ползване около 30 литра вода.

Костадинов посочи, че при нужда ще бъдат предприети и по сериозни мерки. Не са изключени и протесни действия, но се надявам да не се стига до там, заяви зам.-председателят на ВМРО.