Ученици в интернет - социални мрежи, еротика и хазарт
Ученици в интернет - социални мрежи, еротика и хазарт / Sofia photo agency, архив

Момичетата прекарват повече време в социалните мрежи. Момчетата пък по-често ползват устройства като компютър, таблет и смартфон за игри, еротика и хазарт. Това показват резултатите от изследване на физическото здраве и навиците при употреба на компютър сред варненски ученици.

По-голямата част от гимназистите ползват компютър поне 4 часа дневно. Всеки шести ученик пък прекарва пред монитора 8 часа и повече, а по-малка част - един-два часа дневно, показва още проучването.

Изследвани са навиците на 132 момичета и 182 момчета на възраст 14-18 навършени години от Варна и Долни чифлик. Автори на изследването са Свилен Енев - доктор по клинична психология, бивш учител и редактор на компютърно списание, и д-р Мариана Кънева от Варненския икономически университет.

„Компютърът се ползва масово от всички ученици и изобщо няма такъв елемент някой да не ползва. Може би по-скоро е някакво страхотно изключение. Всички деца има компютър или ползват някъде - у дома, при приятел, в клуб или училище", коментира наблюденията си пред Дарик Свилен Енев.

Като цяло момичетата имат по-голям проблем с престоя пред компютъра. Освен психологичните причини, за това има и друго обяснение - може семейството да ограничава момичетата да излизат до късно вечер, смята Енев.

Близо 1/3 от момичетата и около 1/5 от момчетата използват компютъра за връзка със социалните мрежи. Компютърните игри заемат 18 % от времето на младежите пред клавиатурата, докато този процент при девойките е малко над 3.

Социалните мрежи като цяло са най-честото занимание пред монитора. „Филми и музика" е вторият на й-често даван отговор. Следват „Сърфиране в интернет", „Образование", „Компютърни игри" и „Запознанства". Прави впечатления, че учениците ползват компютъра и като средство за гледане на еротика (между 2,3 и 5,6 % според престоя пред монитора) и онлайн залагания (между 0,8 и 3 на сто, като най-голям е процентът сред ползващите компютъра по 1 час дневно).

Компютърът вече замества телевизията в схващанията, че децата са обездвижени и не учат. Проучването обаче показва, че престоят пред компютъра може да бъде проблематичен само в някои отделни случаи - при определени хора с определени проблеми може да създаде сериозни смущения с общуването с околните. Масовият ползвател няма опасност от епидемия от компютърна зависимост, смята клиничният психолог.

От общинската дирекция „Превенции" са проявили интерес към някои от данните в проучването, разкри още авторът на изследването.

В проучването са участвали общо 245 ученици от 4 варненски школа Варна - Първа езикова гимназия, Математическа гимназия, Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец" и Професионална гимназия по сградостроителство „Кольо Фичето". Изследвани са навиците и на 69 ученици от СОУ "Васил Левски" в Долни чифлик.