Само за ден: Пет измамени по телефона пенсионерки
Само за ден: Пет измамени по телефона пенсионерки / Sofia Photo Agency, архив

Пет възрастни жени са станали жертва на телефонни измами само за ден във Варна. Други 5 опита за измама по добре познатата схема са били предотвратени вчера, съобщиха от полицията.

Измамените жени са на възраст между 71 и 86 години. Четири от тях са варненки, а петата е немска гражданка, постоянно пребиваваща у нас. Жените са станали жертва на типичния сценарий за телефонни измами - претърпяна катастрофа от близки роднини, нужда от скъпоструващо лечение и за получаване на колет, съдържащ скъпи вещи. Предадените суми са различни, като най-голямата е 4000 лв.

В други 5 случая възрастни хора не са се поддали на опитите да бъдат измамени и са сигнализирали в най-близкото районно полицейско управление.

От местната полиция напомнят на гражданите да бъдат внимателни и отговорни, да не се доверяват на случайни телефонни обаждания и при никакви обстоятелства да не се съгласяват да предават пари на непознати лица. Да не се доверяват на нерегламентирани куриери и хора, представящи се за такива. Служителите на куриерски фирми имат множество отличителни белези и документи, които удостоверяват тяхната месторабота. Пратки се доставят веднага, без отлагане, и се заплащат на място при получаването им със съответните документи, а не предварително и без разписка.

Обърнете внимание на своите възрастни близки и роднини, предупредете ги и им напомнете да бъдат предпазливи и да не се доверяват на непознати, съветват още органите на реда.