/ Медицински университет – Варна
Децата имат по-широки зеници и по-широко отворени очни цепки, поради което са по-малко защитени от възрастните хора.
Проф. д-р Христина Групчева
97089
Проф. д-р Христина Групчева
  • Проф. д-р Христина Групчева
Децата задължително трябва да носят слънчеви очила през лятото, тъй като по-голямата част от уврежданията, причинени от ултравиолетовите лъчи, започват от най-ранна възраст. Това посъветва в ефира на Дарик проф. д-р Христина Групчева, заместник ректор „Научна дейност“ в Медицинския университет във Варна и ръководител на катедрата по очни болести и зрителни науки.
 
„Ужасявам се, когато видя семейни снимки, на които само майката и бащата са със слънчеви очила. Децата имат по-широки зеници и по-широко отворени очни цепки, поради което са по-малко защитени от възрастните хора. Ако не носят очила, вариант е шапка с по-широка периферия”. 
 
Според проф. Групчева слънчевите очила на българския пазара не би трябвало да пропускат ултравиолетови лъчи и плаките им са добри, като цената зависи основно от рамката. Специалистът препоръча на хората, които прекарват повече време на плажа, да носят очила с поляризирани плаки. 

Фотосоларните очила (хелиоматични) са много добър вариант за хората с диоптри. За практикуващите водни и ски спортове подходяща опция са хелиоматичните лещи, които ще са на европейския пазар тази година. При тях обаче все още е дълъг периодът на изсветляване и производителите работят по този въпрос.


МУ-Варна представи модерен очен лазер за лечение на заболявания на ретината


В Медицински университет – Варна вече работи нов очен лазер от последно поколение за бързо, прецизно, минимално инвазивно лечение на заболявания на ретината с минимални странични ефекти. Новият лазер ще се използва за терапия на много ретинални заболявания, най-широко разпространено от които е диабетната ретинопатия. „Това е социална придобивка за региона и България, както и изключителна научна придобивка за катедрата”, заяви проф. Групчева.
 
90 души ще бъдат оперирани от катаракта в рамките на социална програма, която ще стартира следващия месец. Пациентите няма да заплащат за импланти.  Първите интервенции ще бъдат извършени отново с топ технология – компютъризирано насочване на хирурга по време на операция с цел оптимални постоперативни резултати.
 
През тази година проф. Групчева ще оглави Европейския борд на офтамолозите, за който работи от 10 години. 

Целият разговор с проф. д-р Христина Групчева е в прикаченото аудио.