Проф. д-р Христина Групчева
Проф. д-р Христина Групчева / netinfo
За първи път в България специализанти по офталмология на МУ - Варна се обучават с помощта на уникални симулатори
Проф. Групчева пред Дарик
95871
Проф. Групчева пред Дарик
  • Проф. Групчева пред Дарик

Уникални симулатори, които чрез виртуална реалност пресъздават пациент с истински проблеми, обучават специализантите по очни болести в Медицинския университет във Варна. Това обясни в регионалния ефир на Дарик зам.-ректорът на висшето училище и ръководител на катедрата „Очни и зрителни науки” проф. д-р Христина Групчева.

Тези симулатори, които гостуват на университета, дават шанс студентите да бъдат обучени на диагностична техника. Дава им се възможност виртуално да прегледат пациент, като симулаторът поставя задачи, които те трябва да изпълнят и да бъдат оценени. Апаратът притежава дори екран, на който наблюдател – изпитващ или колега, може да наблюдава демонстрацията, посочи професорът.

Обучението продължава три дни, които са част от основния курс по офталмология. Докато в миналото за обучение са използвани животински или пластмасови очи, със симулатора тези тактилни умения могат да бъдат създадени незабавно и оценени прецизно, добави д-р Групчева. На модерната техника се обучават 30 специализанти.

Уникален е и хирургическият симулатор, който по реалистичен начин пресъздава два сценария – оперативно лечение на катаракта и витреоретинална хирургия. В симулатора има и програма, която позволява имплантация на пръстен на Малюгин за борба с тясната зеница по време на хирургия.

Симулаторите няма да изместят лекарите, тъй като бъдещето е на персонализираната медицина, смята проф. Групчева.

„Ще има уникални технологии, но някой трябва да прецени в конкретния случай как да се постъпи. Уредът може да ни насочи, но финалното решение е на някой, който трябва да го прецени, и това не може да се свърши от изкуствен интелект”, коментира тя.

Медицинският университет ще инвестира в изграждането на симулационен център с големи симулатори, с които да се отработват проблеми от общата и сърдечната хирургия, както и на храносмилателния тракт, добави офталмологът.

Проф. д-р Христина Групчева
netinfo

Симулаторите се използват отдавна в авиацията, корабоводенето, управлението на автомобили  и в други отрасли. В медицината тяхната популярност нараства особено в последното десетилетие. Това безспорно е бъдещето и колкото по-бързо се адаптираме към него, толкова по-ефективно и безопасно ще бъде обучението в медицината, и в частност в офталмологията.

Целият разговор с проф. Групчева е в прикаченото аудио.