/ ThinkStock/Getty Images
"В ЕС има огромна дупка в законодателството, свързано с изкуствения интелект и новите технологии", каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев
Във Варна се проведе конференцията "Хоризонт Европа - образование, иновации, научни изследвания", в която се включиха еврокомисарят Мария Габриел и вицепремиерът Томислав Дончев, Мартин Дановски, съобщава БТА.

Еврокомисията с положителна оценка за България и родната икономика

"Нова държавна агенция към Министерския съвет ще стимулира научните изследвания и иновациите в страната",
каза ръководителят на проекта по формирането на звеното Мартин Дановски.

"През последните години се очертават тревожни тенденции за страната ни", посочи Дановски. По думите му, в рамките на ЕС България е все още в групата на скромните иноватори, което води до изоставане в конкурентоспособността й.

Moody’s повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

Освен това преразпределението на разходите за научно-изследователска и развойна дейност между публичния и частния сектор не води до нужните положителни резултати и до изваждането на нови продукти на пазара и регистриране на патенти.

"Необходима е държавна подкрепа за преодоляването на тези проблеми, това ще е задача на новата агенция", допълни Дановски. Той уточни, че задачата на новото звено ще бъде да подпомага участниците в системата за развитието на научните изследвания и иновациите. Според него, понякога за това не са необходими пари, а само методическа подкрепа.

По думите на Дановски, в агенцията първоначално ще работят около 40 души, които ще бъдат преназначени от други ведомства. Сред задачите на новото звено ще бъде да прави предложения за промени в законодателството, както и прилагането на подзаконовата база в сектора.

Европейска рамка за признаване на квалификацията от дуалното образование предлага Мария Габриел

"В ЕС има огромна дупка в законодателството, свързано с изкуствения интелект и новите технологии",
каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той уточни, че на европейско ниво вече се вземат мерки по темата.

Като положителни стъпки Радев посочи Бялата книга на ЕК, както и множеството доклади, разглеждани в Европарламента, чиято основна цел е да се очертаят проблемите и да се забърза процесът на законодателни инициативи.

Евродепутатът допълни, че освен закъснението със законодателството, касаещо приложението на изкуствения интелект и технологиите, проблем е и разрешаването на етичните въпроси, които тази тема повдига.

Мария Габриел: Науката ни позволява да осъзнаем света около нас, но и да бъдем създатели (СНИМКИ)

"В момента никой не може да каже кой носи отговорност при катастрофа с автономен автомобил и срещу кого трябва да бъде подаден искът", даде пример евродепутатът. Според него, по същия начин стоят нещата и ако се стигне до трудова злополука, причинена от робот.



"Тези технологии навлизат все повече и във военната сфера, и възниква въпросът ако дрон, който разполага с лицево разпознаване, набележи цел и изстреля ракета без човешка намеса, кой носи отговорността", каза още евродепутатът.

Емил Радев: От 2021 г. гражданите на ЕС вероятно ще пътуват до Великобритания с паспорт (ВИДЕО)

"Когато говорим за изкуствен интелект, трябва да се има предвид, че секторът се развива много бързо и трябва да се бърза с регулирането му", допълни Радев. Той отбеляза още, че изработването на правна рамка е предизвикателство не само пред ЕС, а и пред останалите държави по света.

Форумът бе организиран от Областния информационен център.
БТА