Опасна сграда застрашава жители в район на Варна. За това сигнализира читателката на DarikNews.bg Иванела Близнакова.

Момичето работи в малко фризьорско салонче на ул. „Доктор Пискюлиев“ в града. Салонът е със самостоятелен вход откъм улицата – на практика няма особено касателство с етажната собственост.

„Собственикът на салона е чудесен човек, отговорен – плащащ всички данъци и такси от домоуправителя до Общината. Никога не се е съпротивлявал по повод общото благо“, разказа тя.

Сградата над самия салон буквално се руши вече почти две години. Ходейки на работа всеки ден, девойката намира огромни камъни, тухли и парчета от външната фасада точно пред вратата.

Християн Тилкиян

Понякога, когато влизам и излизам, чувам как падат и минавам, молейки се да не паднат върху мен. Помолих собственика да говори със съседите ни и да вземат мерки. Човекът се свърза веднага и бяха събрани по 300 лева от всички живущи, за да се оправи фасадата“, каза още Близнакова.

Тя била една идея по-обнадеждена и се надявала да не пострада, докато мине въпросния ремонт. Такъв обаче не се е случил.

Година по-късно нещата са по-зле от всякога и сякаш на никого не му пука, че утре аз или моя клиентка можем да бъдем убити, докато просто вървим. Улицата е с постоянен човекопоток – деца, възрастни хора, майки. Ситуацията е изключително опасна за всички ни“, разказва фризьорката.

Християн Тилкиян

Иванела решава да се заеме сама със случая. Намерила информация за събраните пари – били използвани за вътрешни подобрения, които не касаели тях, защото нямат достъп до входа. Започнала да звъни по администрации и да моли за съдействие. Звъняла в общината и полицията, както и на отговорници за опасни сгради и изобщо на всеки, към когото била препратена.

Отговорът винаги бил един и същ: „Съжаляваме, не можем да Ви помогнем. Обърнете се към някой друг. Ето Ви този номер… Може би трябва да напишете жалба някъде“. Момичето загубило дни в опити да разбере какво да прави. Неуспешно, разбира се.

Християн Тилкиян

„Аз също работя и не мога, а и не бих искала, да загубя още няколко дни в обиколка на всички тези въпросни институции, за да ме подмятат пак напред-назад, измивайки си ръцете с някого. Или да напиша жалба, която знаем, че никой няма да вземе под внимание, докато няма смъртен случай или поне пострадал, защото са много заети, разбира се.. Тъжна история, да. Мечтая да живеем в държава, която се интересува и следи за тези неща. Защото, ако утре не си платим данъците, ще бъдем наказани веднага. Ако няма чак такъв ресурс да се следи, то поне при подобен сигнал, нека някой се замисли, че утре неговото дете/жена/съпруг може да не се прибере от работа, защото на някого не му се е занимавало“, завършва Иванела Близнакова.

Проверка установи, че това не е общински терен, а частна собственост, а проблемите, които са установени, трябва да бъдат разрешени от управата на входа.