/ Дарик Варна
„Аз бях жител на град Сталин“ е озаглавена изложба, която напомня за времето, когато град Варна е носил името на съветския лидер.

Дрехи, слънчеви очила и дори бански костюми ни връщат към периода от декември 1949 година до октомври 1956 г. Посетителите на експозицията в Археологическия музей могат да видят учебни пособия и помагала, детски игри и играчки, монети и банкноти от 50-те години на ХХ в.

Спомен отпреди 67 години: Как Варна бе прекръстена на Сталин

Някои от предметите не са показвани досега. Сред тях е уникална банкнота от 3 лева, печатана в Съветския съюз. Тя е единствена в колекцията на БНБ, обясни за Дарик уредникът Златка Антова.

Дарик Варна

Дарик Варна

Сред по-интересните експонати са и лексикон и радиоапарат, на които се вижда името Сталин. На манекени пък са показани три костюма – мъжки, дамски и един на оперната певица Лиляна Анастасова от операта „Аида”, играна през онези години. Горна част на вълнен бански костюм и слънчеви очила също напомнят за 50-те години на миналия век.

Дарик Варна

Дарик Варна

Всичките 80 експонати са от фонда на отдел „Най-нова история“ на Регионалния исторически музей. Подредени са и 21 фотодокументални табла със снимки и документи.
Дарик Варна

„Всеки предмет, който показваме, има история. Идеята на изложбата е да ги събере на едно място”, отбеляза Антова, която е и завеждащ отдела.

Петиция зове за връщане на Сталин – „истинското име на Варна”

Изложбата „Аз бях жител на град Сталин“ е резултат от едноименния проект, изпълнен през 2017 г., в който участват още 4 бивши социалистически страни, в които е имало градове, наречени Сталин. Това е първата подобна изложба, която е посветена на онези 7 години, в които Варна носи името Сталин. 

Дарик Варна

Дарик Варна

Изложбата „Аз бях жител на град Сталин“ е подредена в Археологическия музей и ще бъде официално открита в 16.00 часа днес. Със сигурност ще бъде експонирана до края на юни, като има възможност да остане и малко повече.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК