Имотите във Варна поскъпнали с 20 % за година
Имотите във Варна поскъпнали с 20 % за година / netinfo
Имотите в страната са поскъпнали с 15 % през тази година, а за Варна увеличението е около 20 %. Средните стойности за квадратен метър в морската столица изпреварват тези в София, отчитат брокерите. В някои райони в страната като Исперих и Тополовград увеличението е дори 100 %. Понижение на цените се наблюдава единствено на морските апартаменти край Слънчев бряг, където презастрояването отблъсква потенциалните купувачи.

Най-скъпият район във Варна е Гръцката махала, където цената за квадратен метър ново строителство е 1760 евро. Под 1000 евро се търгува същата площ във Възраждане, Изгрев, Левски, Цветния квартал и Трошево. Най-евтини са жилищата във Владиславово, където квадратният метър е 650 евро. Интересът към апартаментите там е голям заради добрата инфраструктура и многото магазини на големи търговски вериги. Тенденцията в крайните квартали е цените на панелките и новото строителство да се изравняват.

Пазарните цени на магазините във Варна в момента се движат между 15 000 евро за кв.м. на бул.„Княз Борис” и 3000 евро по другите търговски улици. На бул.”Владислав Варненчик” квадратният метър се продава за 4 500 евро. Въпреки откриването на първия МОЛ във Варна, наемите на магазините по централните улици не са паднали. След откриването на следващите търговски центрове при тях може да се наблюдава спад, но не повече от 5 %, смята управителят на агенция „Форос” Димитър Ганев. Според него една част от обявените проекти за молове няма да се реализират или ще променят концепцията си, защото инвеститорите им ще бъдат на загуба.

Заради липсата на места за паркиране все повече фирми изнасят офисите си в околностите на Варна. В „Бизнес парк” няма свободни площи. Според брокерите офисите постепенно ще изчезнат от жилищните кооперации, ако наемите за тях не паднат драстично.

Сделките с недвижими имоти във Варна през последното тримесечие са се увеличили с 15 %, а за цялата година ръстът е 20 %. Тенденцията се очаква да се запази и през 2008 г. Една от причините за това е, че след влизането на България в Европейския съюз, страната ни е станала привлекателно място за инвестиране от международни пенсионни фондове. Според брокерите хитът на пазара са румънците, с които са сключени най-добрите сделки. Северните ни съседи купуват както промишлени парцели, така и ваканционни жилища. Запазва се и традиционният интерес на англичани, руснаци, испанци и белгийци към българския пазар на недвижими имоти. Ако в следващите години бъде подобрена инфраструктурата, германците също могат да инвестират в българско жилище, смята Димитър Ганев. Друга причина за бъдещото поскъпване на имотите според него е ниският размер на „лошите кредити”, който е над 3 %. Така отпада възможността изведнъж на пазара да се обявят много иззети от длъжниците жилища. В същото време броят на отпусканите кредити и техният размер се е увеличил.