Хотелиерите и Гайдарски се разбраха за новата наредба
Хотелиерите и Гайдарски се разбраха за новата наредба / netinfo
Хотелиерите няма да бъдат принуждавани да отделят средства от печалбата си за поддръжка на лекарските кабинети в курортните комплекси. Това стана ясно след среща между техни представители, Здравното министерство и Агенцията по туризъм.

Лекарите, които ще оказват спешна и неотложна медицинска помощ, ще трябва да имат сключени договори с Националната здравноосигурителна каса, за да обслужват туристи с европейски здравноосигурителни карти.

Няма начин да задължим лекарите да сключат договори със Здравната каса, но сме измислили определени условия, на които те трябва да отговарят, за да работят в курортите и хотелите, казаха директорите на районните центрове по здравеопазване във Варна и Бургас. Според тях хотелиерите ще поставят условие на лекарите, работещи на територията им, да имат сключен договор с НЗОК. Ако такъв договор няма, хотелът ще понесе загуби, защото такава информация бързо стига до туроператорите в съответната държава.

Има лекари, които работят само по курорти. В районните центрове по здравеопазване има информация, че някои от лекарите печелят толкова, че през останалите 9 месеца от годината не работят. Лекарите по Черноморието са напълно достатъчни, за да посрещнат очаквания туристически поток от четири милиона души, каза д-р Матей Матеев - заместник-министър на здравеопазването. По думите му 80 процента от очакваните туристи в България са граждани, които живеят в европейското пространство, а останалите 20 на сто - извън него. От първи януари тази година не се изисква задължително представяне на здравна застраховка от гражданите, идващи в България. Достатъчно е при лекарския преглед те да представят европейската си здравноосигурителна карта. Европейските граждани ще получават неотложна и спешна помощ, такава каквато я получава и българският гражданин. Пакетът медицински услуги няма да бъде по-различен за туристите.