Еколози учат младежи да разпъват палатка и да изграждат слънчева баня
Еколози учат младежи да разпъват палатка и да изграждат слънчева баня / Дарик Варна, архив

Варненско екосдружение организира лагери за младежи, на които ще ги учи как се разпъва палатка, как се строи с кал и слама и се изгражда слънчева баня. За четвърта поредна година Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) организира еколагери в село Езерец край Шабла, на които ще бъде показано на младите и как се приготвя храна в полеви условия, как да се познават билките и се приготвя лечебен чай с тях.

Лагерите са 4-дневни и ще се проведат на две смени - от 22 до 25 август и от 19 до 22 септември. Във всяка лагерна смяна ще участват по 15 младежи на възраст между 18 и 30 години.

Затворени в рамките на бетоновия град, младите хора се отчуждават от природата, стават пасивни и слабо чувствителни за значимите за България и ЕС обществени каузи за запазване на природните ресурси. Проектът има за цел да изведе младия човек сред природата, като го научи да използва рационално и щадящо природните ресурси, да води природосъобразен начин на живот и същевременно да му предостави алтернативни форми за активно усвояване на нови знания, споделя председателят на ОЦОСУР Илиян Илиев.

Защо Езерец?

Районът около селото е от малкото запазени неурбанизирани зони по Северното Черноморие. Езерец е разположено на 3 км от морето в близост до Шабленско и Езерецко езера, които са част от екологичната мрежа "Натура 2000". На площ от 5 хектара в селото ОЦОСУР има изграден еколагер, оборудван с тента, изграден навес с лятна кухня и пещ.

Как можете да се запишете?

Ако влизате във възрастовата категория, единственият критерий за избор е проявеното от вас желание и ентусиазъм. Може да го заявите на pecsd@net-bg.net, като посочете трите си имена, възраст, телефон и e-mail за контакти, както и смяната, в която желаете да участвате.

Сред записалите се до момента преобладават варненци, като има доста желаещи и от София. Далече от бетоновия град са пожелали да избягат и младежи от Русе, Шумен и Стара Загора, разкрива председателят на екоорганизацията.

Все още има места и за двете смени. За сметка на организаторите са транспортът и храната на участниците. Осигуряват се и палатки.

Инициативата се реализира по проект „Далече от бетоновия град", финансиран по програма „Младежта в действие 2007-2013".