Две варненски общини най-застрашени от наводнения
Две варненски общини най-застрашени от наводнения / DarikNews.bg, архив

В общините Бяла и Дългопол се намират районите с най-висок потенциален риск от наводнение във Варненска област. Това стана ясно при представяне на резултатите от работата по проект „Разработване на планове за управление на риска от наводнение”, с който е ангажирана Басейнова дирекция за Черноморски район. Първият му етап касае именно определянето на най-застрашените и рискови зони в обхвата й.

Районът с най-голяма опасност от наводнение в община Дългопол, който включва и терен от Община Смядово, обхваща 195 кв. км. по течението на река Камчия. В Община Бяла пък площта е далеч по-малка - 9 дка. Това посочи Георги Янев, който е главен експерт в отдел „Планове” към  Басейнова дирекция.

В областта са определени още и райони, които са със средно ниво на риск. Това са 103 дка по течението на река Главиница в Община Провадия, както и 23 дка в района на Шкорпиловци, Община Долни чифлик. Средно ниво на застрашеност е определено и за район от 11 дка в Община Бяла.

Като рискови, но в по-малка степен, са определени и два района по 10 и 48 дка в Община Варна, както и 0.3 дка в Община Аксаково. Те са разположени основно по брега и около Варненското езеро. С по-малък риск е определен район от 229 дка в Община Долни чифлик, а 78 дка в общините Девня и Суворово са потенциално застрашени от наводняване от река Девненска.

Оценката на риска е направена по определени показатели, разделени по категории за човешко здраве, околна среда и културно наследство. Взимат се под внимание вече случили се значими наводнения. Избират се най-високите стойности на бедствието, което се е случило на даденото място и след това се прави обобщена оценка.

Основният и водещ показател при определянето е наличието на данни за брой засегнато население. Той взема превес дори и на мястото да няма сериозни материални щети. Ако населено място се случи на границата на определения рисков район, специалистите се застраховат като добавят към границите и буферна зона. Идеята е да се предвиди бъдещото развитие на населеното място или да се включат предприятия, които биха предизвикали сериозно замърсяване при бедствие.

При изготвянето на оценката са взети под внимание над 760 случая на минали наводнения на територията на Басейнова дирекция за Черноморски район. Включени са и 220 потенциални наводнения по преценка на специалистите. Всички са обединени върху 241 точки, където са се случили сериозни бедствия.

Следващият етап от проекта е изготвянето на карти на риска и заплахата за потенциално опасните райони. За целта са предвидени близо 1.2 млн. от общата сума на проекта, която е 2.5 млн. лева. 80 % от средствата са осигурени чрез европейско съфинансиране, а останалите 20 % - чрез национално съфинансиране, обясни ръководителят на проекта Десислава Консулова.

След изготвяне на картите ще бъде съставена и програма от мерки за предотвратяване на риска от наводнения в определените райони. Крайният срок на проекта е март 2015 година. След одобряване планът ще влезе в действие за период от 6 години, след което подлежи на актуализация. 

С финализиране на проекта се очаква да започне прилагането на отделните мерки като се използва европейско финансиране.